19-jarige arbeider raakt gekneld met voet onder graafmachine in Lo-Reninge

De arbeider raakte gekneld onder deze graafmachine.©José Tyteca
De arbeider raakte gekneld onder deze graafmachine.©José Tyteca
Redactie KW

In de Ooststraat in Lo zat een 19-jarige man donderdagmiddag een tijdje gekneld met zijn voet onder een werfkraantje. Het was een toevallig passerende brandweerman-ambulancier die de onfortuinlijke man zag liggen en hulp bood.

Rond 12.20 uur passeerde een brandweerman-ambulancier van post Lo-Reninge in de Ooststraat toen hij opzij keek en de minigraver op de zijkant zag liggen. Onder het rupskraantje zat een man uit de streek van Veurne gekneld met zijn voet en schreeuwde om hulp.

Hij was met een schepvoertuig een mengsel van zand en cement aan het verplaatsen. Bij het besturen van dit mobiel arbeidsmiddel ging het fout; het voertuig kantelde waardoor het slachtoffer met zijn voet onder de rupsband terecht kwam. De brandweerman die als eerste ter plaatse was verwittigde meteen zijn collega’s verwittigde.

Hefkussens

De brandweer van Lo-Reninge kwam ter plaatse om de man te bevrijden. Ook een mugdienst, een ambulance en de politie Spoorkin kwam langs. De jongeman, een arbeider die samen met de aannemer aan het werk was in de woning, was buiten aan de slag met de minigraver toen de machine wellicht een verkeerde beweging maakte en kantelde.

“De man zat met zijn rechtervoet volledig vast onder de kraan”, zegt kapitein Guido Snick van de brandweer van Lo-Reninge. “Met behulp van een spreider en hefkussens konden we het kraantje optillen. Intussen kreeg de man pijnstilling van de mugarts, want het was duidelijk dat hij erg veel pijn had. Al bij al kon hij al na een tiental minuten uit zijn benarde toestand bevrijd worden.”

Sociale inspectie

Na verzorging ter plaatse werd de man overgebracht naar het ziekenhuis van Veurne. Daar werden geen breuken vastgesteld. De man mag donderdagavond nog het ziekenhuis in Veurne verlaten. In ieder geval staat vast dat het ongeval niet te wijten was aan alcohol- of middelengebruik.

De sociale inspectiedienst Toezicht Welzijn op het Werk zal nagaan of er sprake was van inbreuken op de Welzijnswet en regels over arbeidsveiligheid.

Tijdens de interventie door de hulpdiensten was de Ooststraat even afgesloten voor het verkeer. De politie deed er de nodige vaststellingen. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.