Arbeiders raken ernstig verbrand door chemisch product: bedrijven riskeren fikse boete

Redactie KW

Twee bedrijven uit Kortrijk en Zulte riskeren in de Brugse rechtbank elk een geldboete van 96.000 euro nadat vier Bulgaren een chemisch product over zich heen kregen tijdens reinigingswerken. De slachtoffers liepen daarbij ernstige brandwonden op.

Op 19 januari 2018 waren vier Bulgaarse werknemers van de industriële reinigingsfirma Comfort Cleaning uit Zulte aan de slag bij autohandel Leie Center in Kortrijk. Ze moesten er het plafond reinigen als voorbereiding op schilderwerken. Maar tijdens de werkzaamheden kregen de vier een chemisch product over zich heen waardoor ze derdegraads brandwonden opliepen aan de handen en het gezicht.

Geen gepaste beschermingskledij

Het arbeidsauditoraat daagde de beide firma’s voor de rechter wegens welzijnsinbreuken en vorderde voor allebei een geldboete van 96.000 euro. Comfort Cleaning zou geen gepaste beschermingskledij hebben voorzien en bovendien was er geen risico-analyse uitgevoerd. Leie Center zou in de fout zijn gegaan omdat het eerst haar eigen personeel het plafond had doen reinigen en het bewuste product ter beschikking had gesteld van de Bulgaren.

De beide bedrijven wijzen met een beschuldigende vinger naar elkaar. Volgens Comfort Cleaning was het product de grote boosdoener en koos Leie Center bewust voor een krachtig middel om de werken sneller vooruit te laten gaan. De advocaat van Leie Center benadrukte dat het eigen personeel wel passende kledij droeg en daarbij geen brandwonden opliep.

De uitspraak volgt op 9 oktober. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.