Arbeider veevoederbedrijf uit Poperinge valt uit heftruck: bestuurders voor rechter

© GF
Redactie KW

Het veevoederbedrijf Cibus uit Poperinge en zijn twee voormalige bestuurders riskeren in de Brugse rechtbank fikse boetes voor een arbeidsongeval. Een arbeider viel uit de laadbak van een heftruck en brak daarbij zijn heup.

Op 19 juni 2018 moest het slachtoffer reinigingswerken uitvoeren. De interimkracht nam plaatst in de laadbak van een heftruck maar toen dit voertuig een onverwachte beweging maakte verloor de man zijn evenwicht en stortte hij 3,5 meter naar beneden. Hij hield daar een gebroken heup en een polsfractuur aan over.

Het bedrijf en zijn twee voormalige bestuurders werden voor de rechter gedaagd voor inbreuken op de welzijnswet. “Er waren in de periode voor het ongeval tal van arbeidsongevallen gebeurd, maar de beklaagden legden die altijd naast zich neer”, stelde de arbeidsauditeur. Ze vroeg een geldboete van 24.000 euro voor het bedrijf. L.C. en P.G., die het bedrijf na het ongeval met de heftruck overlieten, riskeren elk een boete van 8.000 euro.

Samensmelting onvoldoende uitgewerkt

Cibus is het resultaat van de fusie van drie kleinere bedrijven uit Ieper, Poperinge en Roeselare in 2012. “Maar de samensmelting was onvoldoende uitgewerkt waardoor de bedrijven op vele vlakken los van elkaar opereerden”, stelde de advocaat van het bedrijf. “Maar mijn cliënten zijn geen delinquenten die het bedrijf runden zonder veiligheidsmaatregelen te treffen.”

De zaak wordt op 13 november verdergezet. (AFr)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.