Arbeider valt zes meter naar beneden bij Bekaert

© (Foto CLL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Tijdens onderhoudswerken kwam een arbeider van de staaldraadfabrikant Bekaert woensdagnamiddag zwaar ten val. Hij werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. De hulpdiensten keken op tegen een erg technische en vooral uitdagende reddingsoperatie.

Het slachtoffer was op de Bekaertsite langs de Blokkestraat aan de slag. Hij voerde er het periodieke onderhoud van een silo uit, toen rond 13.30 uur het noodlot toesloeg. Om een nog onbekende begaf de stelling het, waardoor de man in de silo naar beneden viel. De man kwam 6 meter lager terecht en liep hierbij verschillende breuken en verwondingen op. De toegesnelde hulpdiensten begrepen snel de ernst van de situatie en trommelden het RISC team op van de hulpverleningszone.

“De silo is op die manier gebouwd dat toegang van onderaan onmogelijk is. Het slachtoffer moest dus eerst 6 meter omhoog worden getild alvorens hij uit zijn hachelijke situatie kon worden bevrijd”, klonk het bij de brandweerofficier ter plaatse. “Leden van ons RISC team hebben zich aan touwen laten zakken en hebben het slachtoffer op een speciaal daarvoor voorziene schelp vastgemaakt. Via een constructie aan onze ladderwagens konden we de man op die manier veilig naar boven hijsen, waarop de mensen van de MUG en de ziekenwagen zich over hem konden ontfermen. De man was zwaargewond maar bleef de volledige tijd bij bewustzijn.”

De silo waarin de kerel ten val kwam, was op het moment van de feiten leeg. “Een geluk bij een ongeluk”, pikte de officier meteen in. “Normaliter wordt hierin kalk opgeslagen. Was de kerel daarin gevallen, dan hadden we nu waarschijnlijk een veel slechter gesprek.”

Een arbeidsauditeur zal nog ter plaatse komen om de omstandigheden van de valpartij verder te onderzoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier