Arbeider uur lang geklemd in transportband bij veevoederbedrijf De Ster

© (Foto JH)
Redactie KW

Bij veevoederbedrijf De Ster langs de Steenstraat in Werken (Kortemark) gebeurde dinsdagavond een zwaar arbeidsongeval. Een arbeider raakte met zijn hand geklemd in een transportband en moest bevrijd worden.

Het ongeval in De Ster gebeurde rond 20 uur. In het grote bedrijf wordt onder andere veevoeder gemaakt, afkomstig van maïs. Even na 20 uur liep het verkeerd toen een 25-jarige arbeider aan een transportband stond. Die band brengt meel naar een ruimte boven. Het is onduidelijk of de jongeman de band aan het bedienen was of hij er plots iets moest grijpen. In ieder geval raakte hij plots klem met zijn hand in de transportband. De jongeman schreeuwde het uit van de pijn waarna zijn collega’s meteen de hulpdiensten belden.

Machine gedemonteerd

Zowel de MUG-dienst als de brandweerposten van Kortemark en Diksmuide snelden ter plaatse. “De man bleek vast te zitten met zijn hand onderaan een transportband die naar boven liep”, zegt brandweerkapitein Gino Crombez van post Diksmuide. “Hij zat vast tussen de rollen en het zeil van de band. Zijn hand zelf konden we nog deels zien maar zijn pols zat lelijk vast. Die man had erg veel pijn en kreeg pijnstilling van de MUG-arts. Hij bleef wel de hele tijd bij bewustzijn.”

“Om hem te kunnen bevrijden hebben we een deel van de machine moeten demonteren. Zo moesten we het lagerhuis verwijderen om hem los te kunnen maken. Alles samen heeft die man toch een klein uurtje geklemd gezeten. Het was immers een hele constructie in die transportband die gemaakt is ter beveiliging. Pas nadat we de rollen konden afnemen konden we hem bevrijden.”

De arbeider werd daarna met de ziekenwagen naar het AZ Delta in Roeselare gebracht waar een handchirurg hem zal behandelen. Hij zou zware verwondingen hebben aan de hand, pols en onderarm.

Zaakvoerder Filip Vandenberghe van De Ster wil enkel kort reageren. “Het is niet aan mij om toelichting te geven over het ongeval”, zegt hij. “Ik laat de diensten hun werk doen. Het enige wat voor mij nu telt is dat het met de arbeider al bij al goed gaat en hij wellicht binnen afzienbare tijd terug zal zijn. Zijn welzijn is het voornaamste.” Omdat het over een arbeidsongeval gaat kan ook het arbeidsauditoraat verwittigd worden die kan beslissen een onderzoek in te lassen. Dan wordt ook de dienst toezicht welzijn op het werk verwittigd.

(JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier