Arbeider uit Gistel zwaargewond bij afbraakwerken in Oostende

Redactie KW

De 40-jarige arbeider uit Gistel krege bij afbraakwerken in de Nieuwpoortsesteenweg in Oostende een stuk plafond op zich.

Het arbeidsongeval gebeurde in het pand langs de Nieuwpoortsesteenweg waar vroeger keurslager Tavernier gevestigd was. Arbeiders van afbraakfirma Gilbert Dejonghe uit Oudenburg waren gisteren in opdracht van de eigenaar uit Brussel voorbereidende werken aan het uitvoeren voor de afbraak van het gebouw. De sloop zelf was een dag later op dinsdag voorzien. Bij het bewerken van een binnenmuur liep het gisteren echter fout. Het plafond stortte in, pal op arbeider Kris M. (40) uit Gistel. De klap was tot ver hoorbaar.

Slachtoffer in shock

Het slachtoffer belandde deels onder het puin. “We hoorden een luide knal naast de deur en wisten meteen dat er iets ernstig gebeurd was”, zegt Chris Opstaele van het aanpalende café De Staminée. “Ik liep naar buiten en zag de ravage in het pand. Samen met een andere arbeider ben ik zonder nadenken meteen naar binnen gegaan. Het slachtoffer was in shock en wist amper wat er gebeurd was. We hebben de man van onder het puin getrokken en in veiligheid gebracht. Achteraf gezien hebben we ook zelf een risico genomen. Maar op dat moment denk je daar niet aan. Het slachtoffer moest zo rap mogelijk naar buiten. Als het gebouw volledig zou instorten had hij geen schijn van kans”, vertelt Chris.

Breuken en schaafwonden

De brandweer, de lokale politie, en een ambulance waren vrij snel na het ongeval ter plaatse. Kris M. werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. De Gistelnaar liep een bekkenbreuk, een enkelbreuk, en verschillende schaafwonden op. Hij lag gisteren ter controle nog op de intensieve afdeling van het AZ Sint-Janziekenhuis campus Serruys. Een arbeidsauditeur kwam na het arbeidsongeval ter plaatse om de omstandigheden van het voorval te onderzoeken. Afbraakfirma Gilbert Dejonghe heeft ruim twintig jaar ervaring en is gespecialiseerd in volledige of afbraak voor renovatie, gevelbescherming, en vaste asbestverwijdering. “Tijdens onze werken is het plafond plots naar beneden gekomen, wellicht veroorzaakt omdat er vroeger in gebouwen beton zonder ijzer werd gebruikt”, zucht aannemer Gilbert Dejonghe. Om de veiligheid van de omgeving te garanderen werd beslist om het gebouw gisteren nog te slopen, een dag eerder dan voorzien. De politie bleef uren ter plaatse om eerst één rijstrook af te zetten en tijdens de afbraakwerken de volledige straat. Het verkeer werd omgeleid via de Roemeniëstraat en de Zwitserlandstraat.

(DJ / foto DJ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.