Appartement onbewoonbaar na brand op Wallaysplein in Wevelgem

© CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Dinsdagvoormiddag brak brand uit in een appartementsgebouw op het Wevelgemse Wallaysplein. Niemand raakte gewond, maar één appartement werd onbewoonbaar verklaard.

Het was een alerte buur, zelf voormalig brandweerman, die alarm sloeg. “Ik keerde net terug van mijn boodschappenronde toen ik zwarte rook uit de ventilatiekanalen van het gebouw zag komen”, klinkt het. “Meteen wist ik dat dit absoluut geen goed teken was en ik verwittigde de hulpdiensten. Ondertussen hielp ik mijn vrouw, die bedlegerig is, in veiligheid en verwittigde ik ook de inwoners van de andere appartementen in het gebouw. In totaal zijn hier zes woonplaatsen in het gebouw, dat nog maar recent werd gerenoveerd en de rook kwam overduidelijk van in een appartement op de eerste verdieping.”

Onbewoonbaar

De brandweer kwam met man en macht ter plaatse en kon de brandhaard snel identificeren en onder controle krijgen. “De voordeur van het appartement was gesloten maar de bewoonster was in de nabijheid dus ze gaf ons de sleutels”, klinkt het bij de officier ter plaatse. “Op die manier konden we nog meer schade vermijden en konden we ook een rookstopper in de deuropening installeren. Hiermee konden we vermijden dat het volledige gebouw met rook werd gevuld. De brand ontstond in de leefruimte en in geen tijd was deze onder controle. Wat de precieze oorzaak is, is nog niet duidelijk. Een deskundige zal ter plaatse komen om de zaak te onderzoeken. Er is wat geurhinder doorheen het gebouw maar de bewoners kunnen opnieuw hun appartementen betreden. Voor de bewoonster van het getroffen appartement is er minder goed nieuws. Haar woonst is onbewoonbaar en ze zal dus tijdelijk een nieuw onderdak moeten zoeken.”

“Niets dan last”

Volgens de bewoonster zelf moet de oorzaak worden gezocht bij een kaars die haar moeder in de woonkamer liet branden. Bij de medebewoonsters van het gebouw, dat toebehoort aan een sociale woningmaatschappij, horen we dan weer een ander verhaal. “Haar moeder is hier helemaal niet geweest. Sinds haar komst hier in het gebouw hebben we niets anders dan last ermee. We hopen dat de maatschappij het nodige zal doen om haar ergens anders te huisvesten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier