https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Andy Saelens (49) sterft na frontale klap: “Hij zette altijd anderen op de eerste plaats”

Andy Saelens.
Tom Gheeraert

Een van de twee dodelijke slachtoffers van de frontale botsing zondag op de Rijselseweg in Ieper krijgt een naam en een gezicht. Het gaat om Andy Saelens (49) uit Ieper, voetballiefhebber, werkplaatsleider bij Westlandia, maar in de eerste plaats een goeie vader voor Yari, Gillian en Owen. “In 2009 overleefde hij al als bij wonder een zwaar verkeersongeval”, vertelt oudste zoon Yari (22).

Op de Rijselseweg tussen Ieper en het Ieperse gehucht Sint-Elooi botsten er op zondag 5 september even na 18 uur twee voertuigen wellicht frontaal. In de ene auto met Franse nummerplaat overleed een mannelijke passagier. De bestuurster van de auto werd levensgevaarlijk gewond en werd met de MUG-ziekenwagen naar het ziekenhuis overgebracht.

Drie zonen

In de andere auto met Belgische nummerplaat was Andy Saelens de bestuurder. Voor hem kon geen hulp meer baten. Hij overleed ter plekke. Andy was op 23 april 49 geworden en was de vader van Yari (22) en Gillian (13) en Owen (9). Hij had drie broers en drie zussen: Danny, Katrien, Gerdy, Christine, Franky en Céline en was de zoon van Frieda Vandenbussche en Charles Saelens, die overleed in 1993. Hij werkte als werkplaatsleider in Westlandia, een Iepers maatwerkbedrijf.

Lees verder onder de foto.

Andy Saelens met oudste zoon Yari (22).
Andy Saelens met oudste zoon Yari (22).

Vlak voor Andy het leven liet genoot hij nog volop van zijn grote passie: voetbal. “Zijn broer is trainer bij Gold Star Voormezele en hij was gaan kijken naar een wedstrijd van zijn petekind”, vertelt oudste zoon Yari. “Op de terugweg naar huis naar Ieper is het ongeluk gebeurd.”

Over de omstandigheden van het ongeval is er nog veel onduidelijk. Het parket stuurde een deskundige ter plaatse om de omstandigheden van het ongeval te onderzoeken, maar kon er op maandag nog geen extra info over geven. “We zullen misschien nooit weten wat er precies gebeurd is, maar het moet een hele harde klap geweest zijn. De baan was eigenlijk vrij. De auto’s stonden aan weerzijden van de baan”, vertelt Yari.

Bon vivant

Voor de familie, vrienden, collega’s en vele kennissen van Andy kwam het nieuws van zijn overlijden aan als een mokerslag. Zoon Yari en jongste zus Celine hebben een krop in hun keel als ze vertellen hoe Andy was. “Hij was een bon vivant die altijd klaarstond voor de mensen, een spring-in-’t veld die zichzelf wegcijferde voor iedereen, in de eerste plaats zijn kinderen. Dat waren zijn oogappels, van de eerste tot de laatste.”

“Zijn leven stond in het teken van anderen helpen, en zeker zijn kinderen”, vertelt Yari. “Hij heeft ons altijd op de eerste plaats gezet. Daarnaast was hij een fervente fan van voetbal, als supporter van Club Brugge maar ook als ex-speler van Blue Star Geluveld en SK Nieuwkerke.”

Lees verder onder de foto.

Andy met zijn jongste zus Celine.
Andy met zijn jongste zus Celine.

Samen met zijn broers en zussen groeide Andy op in Geluveld. Samen met zijn broer raakte hij er verknocht aan het voetbal. In 2009 moest hij stoppen met voetbal na een zwaar ongeval. In augustus van dat botste hij toen in de Ieperstraat in Wijtschate tegen een boom. “Daar was het al een wonder dat hij er levend was uitgekomen, zei de brandweer toen”, vervolgt Yari. “Sindsdien besefte hij dat er meer is in het leven dan voetbal alleen. Hij genoot nog meer van zijn gezin en zette ons nog meer op de eerste plaats. Anderen op de eerste plaats zetten was iets dat hij altijd deed. Dat typeerde hem echt.”

De Wit’n

In voetbalmiddens en bij vrienden is Andy beter bekend onder zijn bijnaam: ‘De Wit’n’. “In Ieper weet iedereen wie ‘de Wit’n’ is”, vertelt Yari verder. “Ze zijn met zeven kinderen thuis, hij was de enige blonde terwijl de andere broers en zussen allemaal bruin haar hadden. Zo kreeg hij die bijnaam en die is altijd blijven hangen, ook bij zijn vrienden later.”

“Hij was van de melkboer, dat zeiden ze soms al lachend”, mijmert Celine. “Maar blijkbaar moeten het de andere zes kinderen geweest zijn die van de melkboer waren want hij leek sprekend op een foto van onze vader op die leeftijd. Dat waren als twee druppels water.”

Veel berichten

Het is al snikkend en met een trillende stem dat Yari en Celine herinneringen aan Andy ophalen. Het verdriet is heel groot, maar er is ook al troost. “Troost? Die vinden we nu vooral in al die toffe anekdotes over Andy die we tegen elkaar vertellen”, zegt Celine. “We krijgen ook enorm veel reacties en berichten, wat toch weer benadrukt hoe graag hij gezien was bij iedereen. Hij had voor iedereen een luisterend oor en zou in het vuur springen voor iedereen. Een bijou van een vent met het hart op de juiste plaats.”

“We zijn enorm dankbaar voor alles wat hij gedaan heeft. Alles wat wij nu nog voor hem kunnen doen is hem een mooi afscheid geven”, besluit Yari.

Uitvaart

Van Andy Saelens wordt er afscheid genomen op vrijdag 10 september om 14.30 uur bij uitvaartdienst Leo in Ieper. Er zal ook een livestream van de dienst zijn die de mensen eventueel thuis kunnen volgen via de website van de begrafenisondrnemer. (TOGH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.