Update
Vijf bedrijven ontruimd na gaslek in middendrukleiding

In de drukke Albert I-Laan aan de industriezone van Veurne moesten maandag kort voor de middag vijf bedrijven ontruimd worden na een gaslek in een middendrukleiding. “Er was ontploffingsgevaar en daardoor werd een perimeter ingesteld”, zegt brandweerkapitein Rik Breem.

©José Tyteca JT
©José Tyteca JT

In de Albert I-Laan ter hoogte van evenementengebouw Furnevent worden nieuwe nutsleidingen aangelegd. Rond 11.20 uur beschadigde een werfkraan daar een gasleiding met een lek tot gevolg. De brandweer van Veurne zit vlakbij en was snel ter plaatse.

“We hoorden al door het gesis dat het toch een vrij aanzienlijk lek was”, zegt brandweerkapitein Rik Breem van post Veurne. “Het ging om een middendrukgasleiding van een aantal bar waarbij toch behoorlijk wat aardgas vrij kwam. Daardoor was er ook mogelijk ontploffingsgevaar. Er werd daarom meteen beslist om een perimeter van 50 meter in te stellen rond het lek. Binnen die perimeter lagen vijf bedrijven en die moesten allemaal ontruimd worden. De brandweer ging er langs en haalde alle mensen naar buiten. In totaal ging het om enkele tientallen mensen, tussen de 20 en 50 personen.”

Daarna werd de Albert I-Laan afgesloten voor alle verkeer en werd voorzien in een omleiding. De politie regelde er het verkeer. Nutsmaatschappij Fluvius kwam ter plaatse en zij slaagden er vrij snel in om het lek te dichten. Na een uur was het gevaar geweken en werd de Albert I-Laan terug vrijgegeven voor het verkeer. Ook de brandweer en politie konden dan terugkeren. (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.