Al tien klachten ingediend na gifwolk Zevekote

Redactie KW

Na de gifwolk in Zevekote werden tot nu toe tien klachten ingediend bij de lokale politie Kouter.

Het stadsbestuur van Gistel liet weten dat alle mensen vanaf maandag met hun klachten terecht konden op het kantoor van de wijkpolitie in Gistel. Vijf mensen kwamen maandag met een klacht. Dinsdag en woensdag werden nog eens vijf klachten ingediend.

Morele schade

“Bij de indieners van de eerste vijf klachten maandag waren er vier uitbaters van handelszaken: een kruidenierszaak, een hoevewinkel, een bed & breakfast en een restaurant die de hele dag moesten sluiten”, vertelt woordvoerder Annemie Wittesaele van de politiezone Kouter. “Daarnaast waren er nog mensen die in de nacht van vrijdag op zaterdag de nacht in een hotel hadden moeten doorbrengen en daarom een klacht indienden. Naast die vijf klachten kwamen maandag nog wel meer mensen langs om info te vragen, maar het aantal effectieve klachten bleef die dag beperkt tot vijf.” Dinsdag en woensdag kwamen er dan nog eens vijf klachten bij.

“Het gaat meestal over onrechtstreekse, economische schade. Blijkbaar werd ook één klacht voor morele schade ingediend”, zegt burgemeester Bart Halewyck van Gistel. “De mensen die een klacht indienden, werden verhoord en er zijn pv’s opgemaakt voor een milieu-overtreding. Het is nu aan het parket om te beslissen of het tot een vervolging komt. Indien niet, kan het een zaak voor de verzekeringen en de burgerlijke rechtbank worden.”

Brandweer

Twee van onze politieagenten kregen ademhalingsproblemen“, aldus Annemie Wittesaele van de politiezone Kouter. “Zij werden aan de zuurstof gelegd en kregen ook medicatie. Ze zijn intussen weer beter. Ik heb geen weet van schade aan politie- of andere wagens.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier