8-Jarig jongetje gewond na aanrijding met truck op eerste schooldag in Jabbeke

De oversteekplaats waar het ongeval gebeurde. © MM
Redactie KW

Een 8-jarig jongetje is na de eerste schooldag door het oog van de naald gekropen bij een verkeersongeval in Jabbeke. Nilay Bout (8) probeerde samen met zijn vader over te steken aan een oversteekplaats toen een trucker hem op zijn fietsje aanreed.

Het slachtoffer viel op zijn hoofd en werd met een hersenschudding en heel wat kneuzingen afgevoerd.

De eerste schooldag begon voor de kleine Nilay Bout (8) nochtans voorspoedig. Sinds donderdag zit de jonge Jabbekenaar in het derde leerjaar in basisschool de Klimtoren in Jabbeke, waar hij meteen een vliegende start nam. “Nilay had net de tafelbeker (beste in rekentafels, red.) gewonnen. Toen ik hem ging oppikken vertelde hij vol trots over de beker. Hij straalde echt”, vertelt papa Kenneth Bout. De twee vertrokken even voor 17 uur samen met de fiets huiswaarts toen het vlakbij de school fout liep. Kenneth stond samen met zijn zoontje aan een oversteekplaats op de hoek van de Gistelsteenweg en Koffiestraat en zag in de verte een vrachtwagen naderen. De man maakte duidelijk dat hij wou oversteken. “Zowel Nilay als ikzelf stonden met onze fiets al deels op de rijbaan. Plots werd me duidelijk dat de trucker niet meer tijdig ging kunnen stoppen. Ik had nog net de reflex om mijn fiets achteruit te trekken, maar bij Nilay lukte dat net niet meer”, getuigt Kenneth. De vrachtwagen reed tegen het voorwiel van de fiets van de jonge knaap en kwam pas erna tot stilstand.

Hersenschudding

Door de klap tegen zijn voorwiel vloog de 8-jarige knaap op zijn hoofd tegen het asfalt. De hulpdiensten snelden ter plaatse en voerden hem af naar het AZ Sint-Janziekenhuis in Brugge. Daar stelden de dokters een hersenschudding en kneuzingen vast. Donderdagnacht verbleef hij ter verzorging in het ziekenhuis. “Achteraf gezien is Nilay wel door het oog van de naald gekropen”, haalt papa Kenneth Bout opgelucht adem. Nog volgens de vader heeft zijn zoon de al bij al ‘lichte’ verwondingen vooral te danken aan het dragen van een fietshelm. “Daar ben ik wel van overtuigd, ja”, zegt Kenneth. “Nilay viel met een harde klap recht op zijn hoofd. Het nut van een stevige fietshelm is hier nogmaals bewezen. Hij is door het oog van de naald gekropen.”

Zone 30

Aan de oversteekplaats langs de Gistelsteenweg vlammen auto’s en vrachtwagens vaak aan hoge snelheid voorbij. “Waarom zouden ze net voor en na schooltijd geen zone 30 invoeren om de veiligheid van de schoolgaande kinderen te verhogen”, vraagt Kenneth zich af. “Dagelijks passeren er honderden kinderen die op weg zijn naar huis of school. Akkoord, het blijft een grote baan. Maar het blijft ook een schoolomgeving waar heel wat fietsers rijden.” Op de plaats waar de aanrijding gebeurde, stond er geen oversteekhulp. “Er is wel steeds iemand voorzien bij de oversteekplaats vlak aan onze school op het kruispunt van de Gistelsteenweg en de Kapellestraat (waar de school is gevestigd, red.). Aan het kruispunt met de Koffiestraat is dat niet het geval”, klinkt het bij de school.

(MM – foto MM)