59 van 72 processen over kettingbotsing Zonnebeke moeten worden overgedaan

Redactie KW

Twee weken geleden werden 72 van 74 gedagvaarde automobilisten veroordeeld in het dossier van de kettingbotsing op de A19 in Zonnebeke. Van hen hebben 52 bestuurders beroep aangetekend, meldt parketwoordvoerder Johan Lescrauwaet van de Ieperse afdeling van het parket van West-Vlaanderen.

In totaal waren 131 voertuigen betrokken bij de kettingbotsing op 3 december 2013, die zich voordeed in dichte mist. 74 betrokken bestuurders werden voor de rechter gedaagd. De politierechter moest beslissen of hun rijgedrag al dan niet aangepast was aan de weersomstandigheden.

Er werden slechts twee bestuurders vrijgesproken. De overige beklaagden kregen straffen, van milde geldboetes tot voorwaardelijke celstraffen. “Van de betrokkenen hebben 52 bestuurders beroep aangetekend. Het openbaar ministerie zelf gaat in beroep tegen zeven uitspraken. In totaal moeten dus 59 processen overgedaan worden,” aldus Lescrauwaet.

De overige 15 dossiers zijn op strafrechterlijk gebied definitief afgesloten, nu de beroepstermijn verstrijkt. In die dossiers zullen de burgerlijke belangen binnenkort behandeld worden.

De rechtbank moet de data voor de nieuwe processen nog bepalen.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.