55-jarige vrouw overleden aan waterlijn strand Koksijde, ondanks snelle tussenkomst van redders

© JT
Redactie KW

Op het strand van Koksijde werd dinsdagmiddag een bewusteloze vrouw uit het water gehaald door de strandredders. Die startten meteen een reanimatie op. Ondanks hun pogingen en later door de MUG-arts is de vrouw overleden.

Omstreeks 15 uur werd een drenkeling gesignaleerd aan de waterlijn in zee ter hoogte van redderspost Ster der Zee in Koksijde. De strandredders schoten meteen in actie en gingen de zee in. Ze konden de vrouw van 55 jaar, die bewusteloos was, op het strand brengen. Intussen verwittigden andere strandredders al de politie en de medische hulpdiensten zodat de hulpverlening erg snel op gang kwam. Intussen gingen zij reeds over tot de reanimatie van de vrouw. Daarna nam een MUG-arts het over.

Ondanks langdurige reanimatie bleken de pogingen vruchteloos. De vrouw kon niet meer bijgebracht worden. De brandweer rukte uit om op vraag van de medische hulpdiensten een tent te plaatsen tijdens de reanimatie. Er wordt nu onderzocht wat er precies is gebeurd. Volgens de eerste berichten zou de vrouw gestruikeld zijn in het ondiepe water en is ze zo verdronken.

Medeleven

“Iets na 15 uur vandaag is een 55-jarige vrouw om onduidelijke redenen gevallen aan de waterlijn ter hoogte van reddingspost Ster der Zee (Koksijde)”, zegt Kristof Louagie van Brandweer Westhoek. “De strandredder stond vlakbij en hielp samen met een omstaander de vrouw onmiddellijk uit het water. De strandreddingsdienst verwittigde de hulpdiensten en diende meteen de eerste zorgen toe. De opgeroepen medische hulpdiensten namen de reanimatie van het slachtoffer over. Ondanks de snelle reactie van de strandreddingsdiensten en de toegesnelde medische teams kwam alle hulp te laat. IKWV en het gemeentebestuur van Koksijde wensen de familie van het slachtoffer veel sterkte toe.”

Grote verslagenheid

Bij de strandredders is de verslagenheid groot. “Er is achteraf een debriefing geweest waarbij iedereen steun zocht bij elkaar”, zegt An Beun van de Intercommunale Strandreddingsdienst (IKWV), die de strandredders aanstuurt. “De redders hebben zeer snel ingegrepen en deden het juiste maar het kon toch niet baten. Achteraf kon iedereen die het wou daarover nog eens praten met elkaar.” (JH)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.