20.000 stripverhalen gaan in vlammen op bij hevige woningbrand in Waregem

20.000 strips zijn, met enkele unieke stukken en toch al snel 2000 boeken gingen in de vlammen op. © CL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Een kaars, een ventilatiekanaal en een verzameling stripverhalen. Het was die dramatische mix die rond 10.30 uur de bovenverdieping van een woning in de Henri Lebbestraat in vlammen liet opgaan. Beide bewoners konden, samen met hun hond, het pand tijdig verlaten en bleven ongedeerd, maar de ravage is enorm.

“Bij onze aankomst werden we geconfronteerd met een uiterst moeilijke en gevaarlijke operatie”, klinkt het bij de brandweerofficier. “De brand situeerde zich op de bovenverdieping, een verdieping die volgestouwd lag met papier, boeken en allerlei ander brandbaar materiaal. De hitte was enorm en we hadden te maken met heel wat obstakels die de brandbestrijding bemoeilijkten. We moesten het dak openbreken om op die manier de vuurhaard aan te pakken. Pas nadien konden onze mannen doordringen tot de bron.”

Het brandbare materiaal? Een verzameling stripverhalen en boeken van aanzienlijke waarde. Anna Dooms en Ernie Demuysere, de bewoners van het pand die er eveneens een winkel hadden, zijn blij dat ze heelhuids uit de vlammenzee zijn gekomen. “Op de bovenverdieping staat mijn volledige collectie stripverhalen en boeken” laat Ernie weten. “Het moeten zeker 20.000 strips zijn, met enkele unieke stukken en toch al snel 2000 boeken. Dat op zich is al een klein fortuin dat verdwenen is, naar schatting 150.000 euro. Dan spreken we nog niet van de ravage aan de woning zelf.”

Ernie Demuysere vertelt hoe de brand is ontstaan.
Ernie Demuysere vertelt hoe de brand is ontstaan.© CL

Naar de oorzaak van de brand hoeft volgens Ernie niet lang worden gezocht. “Ik was was wat administratief werk aan het uitvoeren en ik stak een kaarsje aan. Het is iets wat ik meestal wel doe, het is gezellig op die manier. De kaars staat altijd in een metalen pot omdat ik dacht dat ongevallen op die manier te vermijden waren. Toen ik naar beneden ging om wat koffie te drinken, moet er wat wind doorheen de ventilatiekanalen zijn gekomen, waardoor papier is opgewaaid recht op de kaars. Het ging allemaal heel erg snel. Ik probeerde zelf nog met een brandblusser de vlammen te lijf te gaan, maar het was onbegonnen werk.”

Het was hun alerte hondje Tiko die Anna en Ernie verwittigde. “Ik dronk van mijn koffie en had niet eens door dat er rook van de bovenverdieping kwam,” gaat Ernie verder. “Hij begon te blaffen als een bezetene en gromde in de richting van de rook. Door zijn reactie waren we nog snel genoeg om onze wagens buiten te zetten, die hebben we dus kunnen vrijwaren. De winkel, die gaat nog een lange tijd dicht blijven denk ik.”

De brandweer moest het dak openbreken om op die manier de vuurhaard aan te pakken.
De brandweer moest het dak openbreken om op die manier de vuurhaard aan te pakken.© CL

Burgemeester Kurt Vanryckeghem kwam zelf polshoogte nemen. “De ravage is enorm”, horen we. “Maar het belangrijkste is dat deze mensen ongehavend uit het gebouw zijn kunnen vluchten. Nu hebben ze nood aan een plaats waar ze kunnen verblijven, maar ik heb begrepen dat ze onderdak hebben gekregen van iemand uit de buurt.”

Door het efficiënte optreden van de brandweer werden de aanpalende gebouwen, met een rijhuis aan de rechterkant en een appartementsgebouw aan de linkerkant, gespaard. Enkel de rijwoning had op de zolderverdieping te kampen met rookschade.

Tijdens de bluswerken werd de Henri Lebbestraat voor het doorgaande verkeer afgesloten.

https://www.youtube.com/watch?v=MXcAb9e8064

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier