Onderzeese kabel verbindt kust met windmolenpark Thorntonbank

Redactie KW

Op dit ogenblik is het kabellegschip Stemat Spirit bezig met de voorbereiding voor de aanleg van de onderzeese kabel die het vasteland met het windmolenpark op de Thorntonbank moet verbinden. Het schip trekt zich op de ankers die in het strand zijn ingegraven en trekt dan de kabel vanop het strand door de wachtbuis onder de duinen door. Die kabel, die zowat 50 kilometer lang is, zal later meter per meter ontrold worden tot het schip bij de Thorntonbank aankomt.

In Oostende is windmolenbouwer C-power begonnen met het ingraven van de hoogspanningskabel tussen het windmolenpark op de Thorntonbank en het vasteland. Daarvoor moet een speciaal schip met bijna 40 kilometer kabel aan boord tot op het strand varen. Het technisch huzarenstuk tussen Bredene en Oostende is nog steeds aan de gang. Over enkele dagen wordt de kabel aangesloten op een hoogspanningscabine dicht bij de windmolens op zee.

38 kilometer

De 38 kilometerlange kabel met een diameter van 40 centimeter mag niet onder spanning komen. Ze is ook volledig onder de duinengordel ingegraven om zo de opgewekte elektriciteit naar het landnet te brengen. Onder het strand is de kabel ruim twee meter ingegraven en met beton afgedekt, op de zeebodem rust hij in een gebaggerde greppel, beveiligd tegen ankers van zeeschepen. Op de Thorntonbank zijn al zes nieuwe windturbines geïnstalleerd. Ondertussen mag kabelbedrijf Nexans een kabel van 43 kilometer leveren voor een nieuw windmolenpark op de Bank zonder naam. Die kabel zal in Zeebrugge aan land komen.

(S.K./A.D.)

Meer vanavond in het nieuws op Focus vanaf 18u00

Onderzeese kabel verbindt kust met windmolenpark Thorntonbank

Bekijk hier de reportage

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.