Zonnebeke schenkt speel- en circuskoffers aan Chiro-afdelingen

Schepen Koen Meersseman heeft niets dan lof voor de jongelui. (foto ZB)
Redactie KW

Vandaag vrijdag 23 oktober is traditiegetrouw de Dag van de Jeugdbeweging. Maar corona steekt ook in Zonnebeke serieuze stokken in de wielen. Toch wil schepen van Jeugd Koen Meersseman net nù de jeugdbeweging in de kijker zetten.

Vele jongeren trekken die dag hun jeugdbewegingoutfit aan om naar school te gaan en traditiegetrouw wordt er een leuk optreden, een eetfestijn of een groepsactiviteit met alle jeugdbewegingen georganiseerd.

“In Zonnebeke hebben we fantastische jeugdbewegingen: Chiro Beselare, Chiro Passendale en Chiro Zonnebeke, KLJ Beseveld, KLJ Passendale en uiteraard ons Jeugdhuis De Moane. Alle maken ze deel uit van de jeugdraad”, zegt schepen van Jeugd Koen Meersseman (#Team8980). “Jeugdbewegingen en de coronapandemie, het is zeker geen evidentie. De vele leiders en leden kijken reikhalzend uit om opnieuw te kunnen ravotten als weleer. Het is dan ook lovenswaardig hoe deze geënthousiasmeerde jongeren op volwassen en verantwoordelijke manier omgaan met de wijzigende regelgevingen. Deze zomer stonden ze in voor prachtig georganiseerde kampen, volledig bubbelproof en volgens de voorschriften. Een voorbeeld voor velen onder ons.”

Verantwoordelijk

“Sindsdien verloopt de werking anders. Men houdt rekening met afstand, de jongeren dragen mondmaskers en er worden liters ontsmettingsalcohol verbruikt. Activiteiten worden ingekort of geannuleerd. Nieuwe digitale alternatieven ontstaan. Het zou dan ook jammer zijn als we de Dag van de Jeugdbeweging dit jaar niet extra in de kijker zouden zetten. We moeten onze jongeren en jeugdbewegingen motiveren om verder te doen zoals ze bezig zijn, met veel aandacht voor de nieuwe regels. Tijdens deze coronapandemie wijzen sommigen met een beschuldigende vinger naar de jongeren. Nochtans ligt de positiviteitsratio per leeftijdscategorie voor iedere leeftijdscategorie tussen de tien en de vijftien procent. Mijn ervaring is dat de overgrote meerderheid van onze jeugd heel verantwoordelijk, veilig en flexibel omgaat met deze uitdagingen. Ze zijn voor mij een voorbeeld in deze moeilijke tijden.”

Cadeautjes

Samen met de jeugdverenigingen en de jeugdraad werd beslist om geen activiteit te organiseren op de Dag van de Jeugdbeweging. “Het is met spijt in het hart”, aldus de schepen. “Dat neemt niet weg dat we onze jeugdverenigingen toch in het zonnetje willen zetten en hen oprecht danken voor hun enthousiasme en hun engagement. Als gemeente zullen we het budget voor de Dag van de Jeugdbeweging besteden aan de aankoop van speel- en circuskoffers voor de drie Chiro-afdelingen en kijken we vooruit, zodat het spelen nog leuker kan worden in de jeugdbeweging als deze sombere periode achter de rug is. Om hen te danken, schenken we de leiding van de Chiro, de KLJ-leden en leiding en het bestuur van het jeugdhuis elk een cinematicket, zodat ze op een veilige manier toch een leuke activiteit kunnen organiseren. Wat ze presteren is echt lovenswaardig.” (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier