Er wordt al dagen, zelfs weken op gewacht: het plan voor de zomer voor kinderen en jongeren. Kunnen jeugdbewegingen op bivak vertrekken? Zal er in onze gemeenten speelpleinwerking georganiseerd kunnen worden? En wat met jeugdhuizen, speelpleintjes en sportveldjes? Vrijdag stelde Vlaams minister Benjamin Dalle (CD&V) samen met zijn collega-ministers het uitgebreide jeugdplan voor. Bubbels van 50 personen staan daarin centraal.

Jeugdbeweging

Dat er veiligheidsmaatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus moeten worden genomen, spreekt voor zich. Wie in eigen land op bivak plant te gaan, mag zich opmaken voor het kamp. Ook buitenlandse kampen kunnen doorgaan, als de landsgrenzen open zijn én binnen een perimeter van 150 kilometer buiten de landsgrenzen.

Met de volledige Chiro, KSA of scouts samen op kamp gaan, is geen optie. De jeugdbeweging zal in kleinere bubbels, subgroepen van telkens maximaal 50 personen, moeten worden opgesplitst. Een jeugdbeweging met 150 leden en begeleiders moet dus minstens drie bubbels maken.

Binnen die bubbel gelden geen beperkingen en kan er naar hartenlust gespeeld en geravot worden. De werking met subgroepen moet vooral de tracing bij een eventuele besmetting vergemakkelijken en meteen ook de mogelijke verspreiding tot een beperkt aantal mensen beperken. Slapen, ontbijten, kampvuurmomenten en elke activiteit moet dus worden beperkt tot één en dezelfde bubbel.

De verschillende groepen onderling moeten contact met elkaar daarentegen zoveel mogelijk beperken. Als dat toch gebeurt, geldt de anderhalvemeterregel of moeten mondmaskers gedragen worden. Denk aan een leidingvergadering 's avonds bijvoorbeeld. Leiders van verschillende bubbels zullen enkel samen mogen zitten als ze rekening houden met die beperkingen.

Speelpleinwerking

Voor speelpleinwerkingen en sportkampen geldt een gelijkaardig bubbelsysteem. Ook daar mogen activiteiten doorgaan, met maximaal 50 personen tegelijk. Alle speelterreinen mogen openen vanaf 27 mei voor kinderen tot en met 12 jaar. Er is wel een belangrijke voorwaarde: volwassenen moeten toezicht houden op veilige afstand van elkaar. Bovendien mogen maximaal twintig kinderen op hetzelfde moment op de grotere speeltuinen in parken.

Speeltuinen in dierentuinen of musea kunnen worden heropend onder toezicht van de uitbater. Drukte moet worden voorkomen.

Jeugdhuizen

Ook jeugdhuizen, ontmoetingswerking en jeugdinformatiecentra kunnen hun activiteiten vanaf 1 juni weer opstarten voor contactbubbels van maximaal 50 jongeren. Hier moeten zowel de jongeren als de begeleiders ouder dan 12 jaar de veiligheidsafstand respecteren. Jeugdhuizen met een horecafunctie, moeten de algemene regels voor horeca respecteren.

Er wordt al dagen, zelfs weken op gewacht: het plan voor de zomer voor kinderen en jongeren. Kunnen jeugdbewegingen op bivak vertrekken? Zal er in onze gemeenten speelpleinwerking georganiseerd kunnen worden? En wat met jeugdhuizen, speelpleintjes en sportveldjes? Vrijdag stelde Vlaams minister Benjamin Dalle (CD&V) samen met zijn collega-ministers het uitgebreide jeugdplan voor. Bubbels van 50 personen staan daarin centraal.Dat er veiligheidsmaatregelen in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus moeten worden genomen, spreekt voor zich. Wie in eigen land op bivak plant te gaan, mag zich opmaken voor het kamp. Ook buitenlandse kampen kunnen doorgaan, als de landsgrenzen open zijn én binnen een perimeter van 150 kilometer buiten de landsgrenzen. Met de volledige Chiro, KSA of scouts samen op kamp gaan, is geen optie. De jeugdbeweging zal in kleinere bubbels, subgroepen van telkens maximaal 50 personen, moeten worden opgesplitst. Een jeugdbeweging met 150 leden en begeleiders moet dus minstens drie bubbels maken.Binnen die bubbel gelden geen beperkingen en kan er naar hartenlust gespeeld en geravot worden. De werking met subgroepen moet vooral de tracing bij een eventuele besmetting vergemakkelijken en meteen ook de mogelijke verspreiding tot een beperkt aantal mensen beperken. Slapen, ontbijten, kampvuurmomenten en elke activiteit moet dus worden beperkt tot één en dezelfde bubbel. De verschillende groepen onderling moeten contact met elkaar daarentegen zoveel mogelijk beperken. Als dat toch gebeurt, geldt de anderhalvemeterregel of moeten mondmaskers gedragen worden. Denk aan een leidingvergadering 's avonds bijvoorbeeld. Leiders van verschillende bubbels zullen enkel samen mogen zitten als ze rekening houden met die beperkingen. Voor speelpleinwerkingen en sportkampen geldt een gelijkaardig bubbelsysteem. Ook daar mogen activiteiten doorgaan, met maximaal 50 personen tegelijk. Alle speelterreinen mogen openen vanaf 27 mei voor kinderen tot en met 12 jaar. Er is wel een belangrijke voorwaarde: volwassenen moeten toezicht houden op veilige afstand van elkaar. Bovendien mogen maximaal twintig kinderen op hetzelfde moment op de grotere speeltuinen in parken. Speeltuinen in dierentuinen of musea kunnen worden heropend onder toezicht van de uitbater. Drukte moet worden voorkomen. Ook jeugdhuizen, ontmoetingswerking en jeugdinformatiecentra kunnen hun activiteiten vanaf 1 juni weer opstarten voor contactbubbels van maximaal 50 jongeren. Hier moeten zowel de jongeren als de begeleiders ouder dan 12 jaar de veiligheidsafstand respecteren. Jeugdhuizen met een horecafunctie, moeten de algemene regels voor horeca respecteren.