“Zeg niet aan kinderen dat de politie hen meeneemt als ze niet luisteren.”

De politie roept op om jonge kinderen geen schrik meer aan te jagen voor agenten © JVGK
Redactie KW

In navolging van hun Britse en Nederlandse collega’s doen ook verschillende politiekorpsen in onze provincie een opvallende oproep aan de ouders van jonge kinderen: “Zeg hen niet dat de politie hen meeneemt als ze niet luisteren. Zo maak je ze bang voor ons.”

Welke ouder heeft het nog nooit gedaan? Een lastige kleuter die niet wil luisteren wijs gemaakt dat de politie hem of haar zal meenemen en “in de gevangenis” zal steken. De meeste ouders zien er weinig erg in en gebruiken het als een manier om de rust terug te laten keren. Maar dat zien ze bij de politie wel even anders. “Op die manier krijgen kinderen schrik van politiemensen”, zegt Annemie Wittesaele, woordvoerster van de lokale politiezone Kouter. “De politie is een hulpmiddel, geen afschrikmiddel.”

Veel voorkomend

En dus lanceren verschillende politiekorpsen een oproep naar ouders van jonge kinderen. Ze roepen hen daarin op om hen niet langer te gebruiken om hun kinderen bang te maken. De politiezone Blankenberge/Zuienkerke verspreidde als eerste een flyer, geleend van de Nederlandse collega’s. “Wij horen het in de zomer heel erg vaak als we ouders passeren met een kind dat lastig is”, zegt woordvoerder Philip Denoyette. “Ze zeggen dan dat we hen zullen meepakken als ze niet luisteren. Maar als datzelfde kind even later verloren loopt, moet het wel met ons mee. En dan gebeurt het al eens dat zo’n kind enorm veel schrik heeft.”

Niet onlogisch als ouders de politie als boeman afschilderen natuurlijk. En net dat wil men bij de politie vermijden. “Je moet je kind niet bang maken van ons. Net integendeel”, zegt Denoyette. “Het is net belangrijk dat kinderen makkelijk naar de politie stappen als ze een probleem hebben. Wij willen als politiemensen de drempel zo laag mogelijk maken, terwijl zo’n uitspraken van ouders die net het tegenovergestelde veroorzaakt.”

community policing

Eenzelfde verhaal bij de politiezone Kouter. Daar baseerden ze zich op een affiche van de Britse politie. “Zij zijn heel sterk in community policing. Dat betekent dat de politie daar ook echt een onderdeel van de maatschappij is”, zegt woordvoerster Annemie Wittesaele. “Wij willen als politie toegankelijk en aanspreekbaar zijn. Net daarom gaan we ook vaak langs op scholen. Zo tonen we kinderen dat ze geen schrik moeten hebben van politiemensen en dat ze naar ons kunnen komen als er een probleem is.”

De woordvoerster sluit af met een goeie tip voor ouders. “Maak je kinderen maar bang van zwarte piet in plaats van de politie”, zegt ze met een lach. “Zeg maar dat ze in de zak zullen vliegen in plaats van in de bak als ze niet luisteren.”

(TLEG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier