Zeelyceum breidt onderwijsactiviteiten uit

© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Het Zeepreventorium in De Haan wordt het West-Vlaamse centrum voor onderwijs aan kinderen, van wie het leertraject verstoord is door medische, psychische of sociale factoren. De gemeente onderhandelde daarvoor een totaalpakket met het Gemeenschapsonderwijs (GO!): de gemeentelijke basisschool ‘t Klavertje in Wenduine wordt op termijn ook ondergebracht bij het GO!

Aan het Zeepreventorium, tot buiten de landsgrenzen bekend voor de behandeling van patiënten met onder meer mucoviscidose en obesitas, zijn ook onderwijsinstellingen verbonden, vroeger zelfs een Hoger Instituut voor Sociale Studiën.

De onderwijsafdeling van het Zeepreventorium, het Zeelyceum, maakt al enige tijd deel uit van het GO! onderwijs van de Vlaamse gemeenschap. Maar nu voegt het GO! aan de onderwijsactiviteiten van het Zeepreventorium een nieuwe tak toe: het Zeelyceum wordt straks hét centrum voor West-Vlaanderen voor onderwijs aan kinderen van wie het leertraject verstoord is door medische, psychische of sociale factoren.

Extra werkgelegenheid

Burgemeester Wilfried Vandaele reageert heel enthousiast: “Het Zeepreventorium is een van onze paradepaardjes en we zijn bijzonder blij dat het gemeenschapsonderwijs deze nieuwe en uitermate belangrijke activiteit in onze gemeente onderbrengt. Er komt ook extra werkgelegenheid”, klinkt het.

De gemeente en het GO! onderhandelden een totaalpakket: de gemeentelijke basisschool ‘t Klavertje in Wenduine wordt op termijn ook ondergebracht bij het GO! “De gebouwen aan de Ringlaan in Wenduine zullen overgedragen worden aan de Vlaamse overheid, die ook het onderhoud en de renovatie op zich zal nemen. In ruil draagt het GO! twee schoolterreinen over aan onze gemeente: dat van de vroegere gemeenschapsschool in de Hoefijzerlaan, aan de Vosseslag, en een deel van het terrein van de Einsteinschool aan de Kardinaal Mercierlaan”, zegt de Haanse schepen van Onderwijs Mathieu Delbarge (Open & N-VA).

Voldoende vrije keuze

Voor de ouders en de leerkrachten van ‘t Klavertje verandert er niets. “Alle leerkrachten en de directie kunnen blijven. En net zoals het gemeentelijk onderwijs, moet ook het GO! verschillende levensbeschouwingen aan bod laten komen”, aldus Delbarge. Om er zeker van te zijn dat ‘t Klavertje ongeschonden uit het avontuur komt, zal de gemeente in een overgangsfase nog een aantal extra lesuren blijven financieren.

“Onderwijs organiseren is een ingewikkelde materie en voor een kleine gemeente als De Haan is dat op den duur moeilijk te doen. Met de vrije scholen en de gemeenschapsscholen op ons grondgebied is er volgens ons voldoende vrije keuze voor de ouders. Zolang wij een eigen gemeentelijke school hebben, komt er altijd kritiek van de andere scholen dat wij ‘onze school’ bevoordelen en dat ís in de praktijk ook zo – het is nu eenmaal ‘onze school’.”

Schooljaar 2021-2022

“Als we geen eigen school meer hebben, kunnen we alle scholen op dezelfde manier ondersteunen via een flankerend onderwijsbeleid. Het is onze overtuiging dat dit de beste manier is om ‘t Klavertje op de lange termijn te laten doorgroeien en bloeien”, aldus nog schepen Delbarge.

Deze week was er een personeelsvergadering met de leerkrachten en werden ook de ouders en gemeenteraadsleden geïnformeerd. “Het hele plan wordt uitvoerig besproken op de eerstkomende gemeenteraad en zou tegen het schooljaar 2021-2022 afgerond moeten zijn”, besluit burgemeester Vandaele.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier