Wielsbeekse Avondskole Wasko vindt onderkomen in co-workingpand

Thomas Neirynck van SalesArchitects (links) biedt Jan De Potter en Frederik Vynckier (vooraan) ruimte voor hun project Wasko. © NVR
Redactie KW

Na anderhalf jaar zonder lessen of activiteiten trekt de Wielsbeekse Avondskole Wasko zich opnieuw op gang. “Onze visie blijft hetzelfde: met korte opleidingen willen we de mensen iets bijbrengen dat nuttig is in het dagelijks leven”, zegt initiatiefnemer Jan De Potter.

Het was al van april 2019 geleden dat Wasko nog van zich liet horen. Toen organiseerde de Wielsbeekse Avondskole, waarvan Wasko een afkorting is, een lezing van gelukscoach Leo Bormans. De onderwijsvereniging gaf de lessen in het oude klooster van Wielsbeke. Dat werd gesloopt om een nieuw schoolgebouw te plaatsen. “We wisten dat we voor even zonder lokaal zouden zitten. We wilden dit voorjaar opnieuw beginnen met verschillende lessen, maar toen strooide corona roet in het eten.”

Dactylo

Wasko gaat van start met dactylolessen voor kinderen vanaf 10 jaar. De Wakkense Elien Van Nieuwenhuyse zal die lessen geven. “Zij zal de tien lessen van het Typ10-programma geven aan groepjes van 6 tot 8 kinderen. We kiezen voor kleinere groepjes om de kinderen goed te kunnen begeleiden”, vertelt Frederik Vynckier. In oktober start dan een praatgroep Frans. “Drie tweetalig opgevoede mensen leiden dan sessies van twee uur om het Frans als spreektaal wat meer onder de knie te krijgen. Elke sessie behandelt een ander thema: van huishouden tot iets meer professioneel gebruik”, vult Jan aan. Later dit schooljaar zal Wasko nog andere lessen voorzien. “We hebben drie pijlers: lessen voor kinderen, talen en het verkleinen van de digitale kloof. Zo zullen we Nederlands voor allochtonen later dit jaar opnieuw aanbieden. Lessen LinkedIn kunnen ook weer op de agenda komen.”

We kunnen ook goede doelen onder de kerktoren steunen – Thomas Neirynck

Ondertussen nam Wasko de tijd om een nieuw lokaal te zoeken. Daarvoor kwamen Jan en Frederik uit bij Thomas Neirynck. In de Lobeekstraat heeft zijn bedrijf SalesArchitects een pand waar er aan co-working gedaan kan worden, of waar opleidingen of brainstormsessies kunnen plaatsvinden. Thomas wil het concept van co-working naar Wielsbeke brengen. “We investeerden in een pand waar ook andere start-ups, freelancers of vertegenwoordigers welkom zijn om samen te werken. Tussendoor kunnen we ideeën wisselen en elkaar hulp bieden.” Thomas vindt dat Wasko ook zijn plaats kan vinden in zijn pand.

“Nu het pand afgewerkt is, staat het co-workingproject in de startblokken. Voor co-working hoeven we niet naar de grote steden te trekken. Dat kan ook lokaal. Ondertussen kan de avondschool gebruikmaken van het lokaal.”

Voldoening

“Als bedrijf hoeven we niet altijd grote goede doelen te steunen, maar kunnen we ook steun bieden rond de kerktoren. Het gaat voor Wasko om een tijdelijke oplossing”, zegt Thomas.

Ondertussen wil Thomas SalesArchitects dat salesondersteuning biedt aan bedrijven, internationaliseren. Daar is hij goed mee op weg, want zijn bedrijf maakt deel uit van verschillende start-upondernemingsprojecten zoals Birdhouse en Startit@KBC. “Dat ons traject, businessmodel en businessidee opgepikt werden, geeft veel voldoening. We kunnen nu het bedrijf laten groeien, maar ondertussen ook lokale ondersteuning bieden. Voor Wasko en voor SalesArchitects is het dus een win-winsituatie.”

(Niels Vromant)

Info: Wasko: www.wasko.be, co-working: www.salesarchitects.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier