Werken aan de speelpleinsite lopen nog maar eens vertraging op

De werken aan de speelpleinsite lopen nog maar eens vertraging op. Het project werd even stopgezet tot er duidelijkheid komt over de verantwoordelijkheid. Maar daardoor moeten de jeugdbewegingen al meer dan twee jaar wachten op de beloofde nieuwe lokalen. © JT
Redactie KW

De werken aan de speelpleinsite lopen nog maar eens vertraging op. Aanvankelijk moesten de werken klaar zijn voor de zomervakantie van 2019. Deze deadline werd niet gehaald waardoor de speelpleinwerking in de oude gebouwen moest plaatsvinden. Tal van problemen zijn nog steeds niet opgelost en de gemeente neemt een advocaat onder de arm om duidelijkheid te scheppen. Gevreesd wordt dat dit nog een tijdje blijft aanslepen en dat ook de zomervakantie van 2020 niet haalbaar blijkt.

Schepen Frederik Sap (Allen 8830) doet het hele verhaal uit de doeken: “Wekelijks zitten wij als gemeentebestuur samen met de aannemer en de architect. Dit is de normale gang van zaken. Wij geven dan een aantal opmerkingen door waarmee men aan de slag gaat.”

“Doorheen het project werden al een aantal verschillende werfleiders aangesteld. Die waren vaak niet op de hoogte van de voorgaande problemen en dit bemoeilijkte uiteraard de werking. We kwamen nu echter op een punt dat de voorbije problemen niet opgelost werden en er telkens maar nieuwe problemen bijkwamen. Toen hebben we besloten om het project even stop te zetten tot er duidelijkheid komt over de verantwoordelijkheid. Met andere woorden: hoe wordt het opgelost en wie zal dit betalen?”

Wettelijke stappen

“Wij hebben al een paar wettelijke stappen gezet om onze rechten te verzekeren. Het is niet de bedoeling om ruzie te stoken maar we willen dat een neutrale macht de problemen uitklaart. Deze week werd een expert aangesteld die de zaak zal onderzoeken. We verwachten eind dit jaar het verslag waarin duidelijk wordt gemaakt wie verantwoordelijk is voor de problemen die er zijn.”

Het is niet meer dan logisch dat dit allemaal tijd zal kosten waardoor de werken nog wel eventjes zullen aanslepen. “Het is heel spijtig dat de werken alweer vertraging oplopen”, aldus Frederik Sap. “Het is een fantastisch project dat absoluut noodzakelijk is. Ook wij zouden het liever vandaag dan morgen af willen zien maar we moesten nu wel op de rem gaan staan. Het heeft geen zin om alles te laten betijen om dan later heel snel met problemen geconfronteerd te worden.”

“We hebben telkens goed overlegd met de jeugdraad en hen op de hoogte gehouden van de werkzaamheden. Het grote voordeel is dat alle jeugdbewegingen nog steeds in hun eigen lokalen zitten en niet weg moeten. Ook de speelpleinwerking tijdens de zomervakantie blijft gegarandeerd. Het terrein zal misschien wat ingekort zijn door de herinrichting maar alles kan doorgaan zoals gepland.”

Oppositieraadslid Kristof Pillaert (Groep 21) is natuurlijk minder te spreken over de vele vertragingen van het project: “Het is in de eerste plaats erg jammer voor de verschillende jeugdbewegingen. Zij zijn de dupe van heel deze affaire. Hen werd beloofd dat ze binnen de negen maanden nieuwe lokalen zouden krijgen en inmiddels is dit al uitgelopen tot meer dan twee jaar en nog is het einde niet in zicht. Hun oude lokalen hebben hun houdbaarheidsdatum stilaan bereikt. Ze zitten tussen ouderwets materiaal en hun lijdensweg blijft maar duren.”

Nieuwe aanbesteding?

“Meerdere keren hebben we op de gemeenteraad geopperd dat het de verkeerde kant zou uitgaan. Nu grijpen ze in maar ik vrees dat het al te laat is.”

“Ik vermoed dat er een nieuwe aanbesteding komt en dat het project pas in het najaar van 2020 af zal zijn. Ik blijf er ook bij dat het project te duur is: 3 miljoen euro is erg veel geld. In Ingelmunster werd een gelijkaardig concept gebouwd voor maar 900.000 euro en het staat er al.” Na het paviljoen nabij de Duitse militaire begraafplaats is dit al het tweede grote project dat op een serieuze vertraging uitdraait. “Het klopt dat we ook daar lang hebben moeten wachten”, verklaart Frederik Sap. “We konden toen ook ingrijpen maar hebben de architecten alle tijd gegeven en het resultaat is er. De commentaren zijn heel lovend en we plukken er nu de vruchten van.” (JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier