Welkom op de school zonder klaslokaal: bijzondere West-Vlaamse primeur in Kuurne

Johan Bossuyt en Philip Vertriest zijn de sterkhouders van Icha. (foto OV)
Olaf Verhaeghe

Volledig online, één op één met gediplomeerde leerkrachten en uniek in West-Vlaanderen. De gloednieuwe school Icha doet het zonder lokaal, maar is een coronaveilig alternatief voor de lessen in de klas. Wie online thuisonderwijs op maat voor zijn of haar kind wil, moet er wel wat voor over hebben. Eén lesuur kost je zo’n 60 euro.

Afstandsonderwijs. Voor de één een zegen, voor de ander een vloek. In maart en april was zo goed als iedereen aangewezen op online lessen en videoklassen, al dan niet tegen wil en dank. Maar nu de corona-alarmen in de samenleving afgaan en de code voor het onderwijs deels op oranje springt, zijn velen vragende partij om hun kinderen toch opnieuw van thuis uit les te kunnen laten volgen.

De volledig online school die Kuurnenaars en oud-schooldirecteurs Johan Bossuyt (60) en Philip Vertriest (44) recent oprichtten, kan perfect op die vraag inspelen. Icha – een afkorting voor I Challenge (ik daag uit, red.) – biedt kinderen en jongeren de mogelijkheid om thuis op maat gemaakt onderwijs te krijgen. Een primeur in onze provincie.

Expats

“De tijd is rijp, dat voel je aan alles. Online leren is er om te blijven”, zegt Philip overtuigd. “Dat zeggen tal van onderwijsexperten. Corona is zeker een versnelling: iedereen is zich de jongste maanden bewust geworden van de mogelijkheden. Zowel leerlingen, ouders als leerkrachten. Door online les te volgen, kan je niet alleen mee blijven, je kan ook voorsprong nemen. En ouders die vandaag al bewust voor thuisonderwijs kiezen, voelen zich door ons ondersteund. Zelf wiskunde van het vijfde middelbaar geven aan je zoon of dochter? Dat is lang geen evidentie, hoor.”

“60 euro per uur is niet goedkoop, maar in vergelijking met andere spelers ook niet bijzonder veel” – Philip Vertriest, coördinator Icha

Philip speelde naar eigen zeggen al langer met het idee. “Ik heb jaren in Nicaragua gewoond en gewerkt. Vijf jaar geleden begon ik er met lesgeven aan kinderen van expats. Vaak zijn dat Vlamingen die in de VS of Zuid-Amerika wonen en wiens kinderen naar een internationale school gaan. Maar op die internationale school is geen ruimte of kennis voor Nederlands bijvoorbeeld, terwijl ouders wel graag hebben dat ze die thuistaal goed onderhouden”, zegt hij. “Zo hebben we nu een Kuurns meisje dat in New Delhi in India woont, maar wel de lessen van hier wil blijven volgen.”

“Maar het kan ook evenzeer omgekeerd”, pikt Johan in. “Kinderen van buitenlandse expats die hier wonen en graag Nederlands of Frans willen leren om te kunnen meepraten op de sportclub bijvoorbeeld. Daarnaast mikken we ook op kinderen die vlot door de leerstof op school fietsen en extra prikkels willen. Die uitgedaagd willen worden in wiskunde, in talen of in vakken als programmeren. Wij hebben een volledige bibliotheek, gelinkt aan de leerplannen en eindtermen, waar we uit kunnen putten.”

Uniek

Aan het online onderwijs op maat hangt wel een stevig prijskaartje. Tien lesuren kosten je vandaag 600 euro, voor 50 uren betaal je 2.900 euro. “Dat is niet goedkoop, dat beseffen we”, zegt Philip. “Maar we hebben daarvoor gekeken naar andere aanbieders van gelijkaardig thuisonderwijs. In vergelijking met andere spelers ligt onze prijs niet bijzonder hoog.”

In Vlaanderen is er op dit moment slechts één gelijkaardig initiatief, maar zeker in de VS zijn online scholen volgens Philip en Johan al goed ingeburgerd. “Het grote voordeel? Eén op één werken, leerkracht en leerling. Spaans leren via een game? Perfect doenbaar. Een kind met bijzondere interesse in Lego? Dan geef je je lessen zo vorm. Je kan het doel, de achtergrond en het niveau van het kind altijd perfect in rekening nemen.” Afstuderen of een getuigschrift behalen, kan je bij Icha wel niet. Daarvoor moet je beroep doen op de examencommissie of examens afleggen binnen een school.

Op dit moment werkt Icha met een team van zeven gediplomeerde leerkrachten met ervaring in het gewone onderwijs, onder wie ook een logopediste. “Je voelt het enthousiasme, dat is wel mooi om te zien”, aldus Johan nog. “Icha wil meer zijn dan een verlengstuk van het bestaande onderwijs. En ik ben overtuigd dat dat ook zeker kan. We hebben vandaag zowel een aanbod voor kleuters, als voor leerlingen in het basis en secundair onderwijs. Zelfs volwassenen kunnen bij ons terecht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier