Warme thuis voor jongeren met een beperking is officieel geopend

Redactie KW

StudiJO Kouter, het verblijf voor jongeren met een beperking werd dit weekend officieel geopend in aanwezigheid van minister van Welzijn Wouter Beke (Cd&V) en schepen van Bouwen en Wonen van stad Kortrijk Wout Maddens (Team Burgemeester).

Rond de eeuwwisseling sprak men in het toenmalig MPI De Hoge Kouter voor het eerst van de droom om een internaatsverblijf te hebben voor jongeren met een beperking. “Toen ik aangeworven werd als directeur in 2003 was de eerste opdracht die ik meteen meekreeg van toenmalig voorzitter van de Raad van Bestuur E.H. Michel Roggeman om dit inhoudelijk voor te bereiden en uit te werken”, stelt directeur van MFC De Hoge Kouter Mia Cattebeke (63). Ze had toen nooit kunnen denken dat het zo’n lang parcours zou worden.

Hobbelige weg

Er werd eerst op zoek gegaan naar een geschikte locatie voor het verblijf. “Hier kwam de dekenij van Kortrijk ons te hulp: we kregen van hen het schoolgebouwtje in de Olmenlaan voor 99 jaar in erfpacht.” Daar was nog een kleuterschool gevestigd. Later werd het gebruikt door de Kindervriend en door CKG Don Bosco. Mia stelde met opvoeders en begeleiders een werkgroep samen. “Samen bepaalden we welke richting we uit wilden met een verblijf, zowel over praktische zaken en inrichting als over onze visie op zorg en inzet van personeel. Dries Goessaert van architectenbureau DBC maakte het ontwerp dat het meest aan de wensen en voorwaarden van De Hoge Kouter beantwoordde. “Het paste ook perfect binnen de woonomgeving waarin ons gebouw zou opgetrokken worden.” In december 2016 kwam uiteindelijk de toezegging voor VIPA-subsidies die ervoor zorgde dat er genoeg centen waren om alles te kunnen betalen. De bouwvergunning was net niet vervallen. De afbraakwerken van het oude gebouw startten midden 2017 en in maart 2018 werd de eerste steen gelegd. De werken werden opgevolgd door Patrick Vandamme (medewerker De Hoge Kouter) en Luc Kint (bestuurder De Hoge Kouter) en directeur Mia Cattebeke.

Niet onmiddellijk een vol huis

Lieselot De Fruytier nam de organisatie van de werking op zich en is de coördinator van de verblijfsunit. “We konden door het achteruitschuiven van de invoering van de persoonsvolgende financiering voor minderjarigen met een beperking nog niet onmiddellijk met een vol huis starten”, zucht Lieselot. “We hadden niet voldoende mogelijkheid om plaatsen dagopvang te reconverteren in residentiële opvang hierdoor. Gelukkig boden onze collega’s van de Branding aan om tijdelijk – maximum 2 jaar – de helft van ons gebouw te huren om er onder meer een kortopvang voor hun cliënten van het dagcentrum te organiseren.”

Op 2 september namen de eerste jongeren hun intrek in StudiJO Kouter. “We zitten helaas al met een wachtlijst”, luidt het.

Schepen roept op om wachtlijsten in de welzijnssector af te bouwen

Op de opening dit weekend sprak schepen van Bouwen en Wonen Wout Maddens over de wijk waarin StudiJO Kouter gevestigd is. Hij vergeleek in beeldspraak de naam van de straat met het verblijf: “Is ‘t olmenblad zo groot als ‘t oortje van een muis, zaai zonder zorg op de akker achter het huis”. De schepen is tevreden dat één van de basisdoelstellingen van StudiJO Kouter is om er geen gesloten huis van te maken maar een huis dat zich richt op de buurt. “Hier is een nieuwe sociale wijk aan het groeien. Van 250 gaan we naar 311 wooneenheden.”

Achter StudiJO Kouter is de natuurtuin ‘Gilbert Desloovere’ er onder impuls van de buurt tot stand gekomen. Buurtbewoners onderhouden de tuin en worden geholpen door volwassenen van Aktractie, een centrum dat maatschappelijk kwetsbare jongvolwassenen begeleidt. “Het is nu de taak van de stad om goede afspraken te maken om de omgeving mooi af te werken, met een plein waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en met veel speelruimte, groen en collectieve tuinen.”

De schepen richtte zich verder naar de kersverse minister van Welzijn Wouter Beke: “Mijnheer de minister, u staat voor een belangrijke uitdaging om de wachtlijsten in de welzijnssector af te bouwen. Als stad zijn we dankbaar voor de opening van deze eerste residentiële opvang van uit Welzijn voor jongeren met een beperking. We zijn Mia Cattebeke en haar team dankbaar dat ze dit mogelijk maakten. We zijn ook dankbaar voor de investeringen die uw voorganger en u vanuit de Vlaamse regering doen in dit project. Het is belangrijk dat iedereen werk maakt van extra opvangplaatsen.” Schepen Wout Maddens hoopt dat hij de minister nog vaak zal mogen ontvangen voor de opening van plaatsen als StudiJO Kouter die een warme thuis bieden voor mensen met een beperking.

Werken aan zorgcontinuïteit

Minister van Welzijn Wouter Beke nam ook het woord. “We moeten 60 miljoen extra investeren in jeugdhulp en ook de invoering van de Persoonsvolgende Financiering voor jongeren met een beperking is nodig”, begon de minister. Van mijn grootouders die in Wielsbeke – dus ook in West-Vlaanderen – woonden leerde ik om nabijheid en geborgenheid te bieden voor jongeren die niet overal dezelfde kansen krijgen. “Het volledig wegwerken van de wachtlijsten is niet mogelijk, maar we zien dat de noden toenemen en voor het beleid betekent het een grote uitdaging om hieraan te werken. We moeten zorgen dat mensen zorgcontinuïteit hebben: zowel als jongere, als jongvolwassene, als volwassene en als ze ouder worden. We moeten de schotten tussen de verschillende domeinen wegwerken!” De minister heeft alvast de ambitie om van Vlaanderen een inclusieve samenleving te maken.

E.H. Michel Roggeman, deken van Torhout en gewezen voorzitter van de Raad van Bestuur van De Hoge Kouter was 17 jaar priester in Kortrijk. Hij was de bezieler van het project voor het verblijf. Met het symbool van een hart dat uit twee delen bestaat toonde hij dat je er ook een vlammetje, een mond, twee oren, een hoedje, een vlammetje en een vogel kon van maken maakte hij duidelijk dat betrokkenheid, vriendschap, liefde, luisteren, mensen boeien, geborgenheid, warme sfeer, en verbondenheid belangrijk zijn in het huis. Hij zegende het gebouw in en de kruisjes die er in de leefruimtes zullen hangen.

Na het bedanken van verschillende mensen werd het glas geheven op StudiJO Kouter.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier