VTI-leerlingen bestudeert Tielts weer met eigen meetstations

Een groep betrokken leerlingen monstert het meetstation in de tuin van het VTI. © gf
Redactie KW

Leerlingen industriële wetenschappen van het VTI hebben weerstations geïnstalleerd in hun schooltuin en op de Poelbergsite. Op die manier proberen zij verschillen in het ‘stadsweer’ en ‘plattelandsweer’ vast te stellen voor het VLINDER-project.

VLINDER (VLaanderen IN DE weeR) is een zogenoemd burgerwetenschapsproject opgezet door onder meer UGent, KMI en VITO in samenwerking met secundaire scholen in heel Vlaanderen. Voor Tielt is het VTI in het VLINDER-project gestapt. “Enthousiaste leerkrachten en leerlingen gingen op zoek naar de meest interessante locaties in de stad om een weerstation te plaatsen en uiteindelijk zijn we in onze eigen schooltuin en op de Poelbergsite uitgekomen“, zegt leerkracht aardrijkskunde Marie-Leen Sagaert.

Halve graad verschil

Vijfdejaarsleerlingen industriële wetenschappen installeerden twee weken geleden weerstations die in de VTI-tuin en op de Poelbergsite respectievelijk het ‘stadsweer’ en ‘plattelandsweer’ registreren. “Het kan bizar lijken voor plekken die zo dicht bij elkaar liggen, maar er zijn echt wel verschillen merkbaar. Zo tekenden we al temperatuurverschillen van een tiende van een graad tot een halve graad op. De ene keer is het op de Poelbergsite koeler dan bij ons in het VTI, een andere keer is het omgekeerd. Nochtans hebben beide weerstations eenzelfde hoogteligging.”

Het blijkt lang niet altijd even warm (of koud) in het centrum en op de Poelberg

Dat het weer op zo’n korte afstand zo sterk kan verschillen heeft vaak te maken met het landgebruik. Maar wetenschappers zitten nog met een heleboel bijkomende vragen. Hebben rivieren een afkoelend effect of is bos efficiënter om de temperatuur te verlagen? Het VLINDER-netwerk wil met metingen in Vlaanderen en Brussel antwoorden bieden. Aan de hand van hun meetresultaten onderzoeken de VTI-leerlingen alvast de specifieke invloed van de omgeving op het weer in Tielt.

Voor strooidiensten

In deze regio hebben we alleszins geen weerstations op overschot. Het dichtstbijzijnde professionele is dat van Beitem”, aldus nog leerkracht Marie-Leen Sagaert. De waarnemingen van de Tieltse weerstations kunnen ook van belang zijn als de temperatuur straks een duik naar beneden neemt en er gericht moet worden gestrooid.

De meest recente metingen van de Tieltse weerstations vind je via wow.meteo.be/nl (Vlinder 52 en 53).

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier