Vrije Basisschool in Gits klaar om elk kind veilig te ontvangen

Directeur Celine Bossaert. (foto EV)
Redactie KW

De gevolgen van de coronacrisis op het onderwijs en de kinderen lieten niemand onberoerd. De voorbije maanden waren een enorme uitdaging voor de leerlingen, ouders, leerkrachten en personeel van de Vrije Basisschool Gits Groeit maar directeur Celine Bossaert ziet het einde van het schooljaar positief tegemoet. “We zijn blij dat elk kind terug naar school kan gaan voor de vakantie”, klinkt het daar.

We treffen Celine Bossaert met mondmasker aan de schoolpoort na schooltijd. Ouders volgen netjes het eenrichtingsparcours rond de school, de kinderen met pas ontsmette handjes staan te wachten op hun afgesproken plaatsen. Het nieuwe normaal is hier al goed ingeburgerd. De speelplaats is verdeeld in zones voor alle bubbels van het eerste en tweede leerjaar die sinds 15 mei weer voltijds naar school gaan. De ‘opvangbubbels’ maken gebruik van andere zones. In de klassen staan alle banken op de juiste afstand van elkaar en kruisen op de banken geven aan waar de kinderen niet mogen gaan zitten. Elke vierkante centimeter buiten en binnen de school wordt benut om een veilige combinatie van opvang en lesgeven mogelijk te maken. Ook in de afdeling van de Torhoutstraat is het zesde leerjaar halftijds opgestart.

In het voorbije verlengde Hemelvaartsweekend kondigde onderwijsminister Ben Weyts aan dat alle leerjaren van kleuter- en lager onderwijs kunnen heropenen vanaf 2 juni. Heel wat directeurs in het basisonderwijs zagen hun voorbereidingen van de voorbije weken in rook opgaan en gingen in afwachting van het akkoord van de Veiligheidsraad toch al opnieuw aan het werk om dit nieuwe plan mogelijk te maken. Woensdagavond laat kwam er dan een aanpassing na overleg met alle partners. Vanaf 5 juni vervallen de afstandsregels in het lager onderwijs ook. Dat betekent dat alle kinderen zullen kunnen terugkeren. Ook de Vrije Basisschool Gits Groeit volgt de berichten in de media op de voet. Sinds maart moest hier al heel wat gedacht, gepland, uitgevoerd, bijgestuurd, geëvalueerd, afgebakend, berekend en uitgemeten worden. “De voorbije weken waren inderdaad heel hectisch”, vertelt Celine.

Derde scenario

“We vernamen heel veel maatregelen via de media en er zijn voortdurend nieuwe bijsturingen na korte periodes. Woensdagnamiddag had ik twee scenario’s op tafel liggen voor de heropening, woensdagavond begon ik aan het derde scenario. Dit is een ongeziene situatie. Gelukkig kunnen we nu plannen tot het einde van dit schooljaar en hebben we perspectieven om al onze kinderen terug naar school te laten gaan. Dat was immers voor ons direct heel duidelijk, in de eerste plaats de veiligheid maar ook het welbevinden van onze kinderen staat voorop. Veel leerlingen verliezen na meer dan twee maanden afstandsonderwijs de motivatie. In de eigen ‘klasbubbel’ zullen ze les kunnen volgen en spelen. Het zal een hele puzzel worden en de situatie verandert elke dag maar ik heb er vertrouwen in dat dit ons nu ook nog wel zal lukken”, lacht Celine. “We kunnen nog tot eind juni het maximum halen uit onze onderwijstijd.”

De wijziging kwam er woensdagavond doordat veel directeurs met de handen in het haar zaten omdat de infrastructuur van de meeste scholen het niet mogelijk maakt de regels voor ‘Social Distancing’ te volgen. “Op dat vlak hadden wij hier in Gits geluk met onze twee vestigingsplaatsen”, vervolgt Celine. “Hierdoor konden we onderbouw en bovenbouw gescheiden houden. Ook mogen we rond de school terreinen van de zusters gebruiken om zo speelzones te creëren. Hierdoor hebben we tot nu toe alles zelf kunnen organiseren, zowel het lesgeven als het opvangen van kinderen.

De plannen voor volgende week worden in heel wat gezinnen op gejuich onthaald. “Kinderen uit het derde, vierde en vijfde krijgen al de hele tijd online les en de zogenaamde ‘preteaching’. We krijgen veel positieve reacties op het afstandsleren maar iedereen is toch blij om weer echt naar de klas te kunnen komen, de vriendjes terug te zien en les te krijgen. Enkele leerlingen blijven thuis de lessen op afstand volgen omdat ze risicopatiëntjes zijn.”

Op die manier kan Gits Groeit het schooljaar toch min of meer in schoonheid eindigen. Wat september zal brengen, blijft voorlopig koffiedik kijken.

“We hopen uiteraard volgend schooljaar op een normale opstart maar dat is allemaal heel onzeker. Voor mij is het al een hele geruststelling dat we nu nog een kleine maand kunnen proefdraaien met alle leerlingen. Ik ben in elk geval heel trots en dankbaar voor alles wat ons team gerealiseerd heeft. Het was een enorme klus voor de leerkrachten, onderhoudspersoneel, preventieadviseur en toezichters, maar iedereen deed zijn uiterste best om onze kinderen bij te staan”, klinkt het tot besluit. (EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier