Vluchtelingen volgen creatieve workshop in Menen

Redactie KW

Een veertigtal jonge vluchtelingen heeft donderdagnamiddag een workshop gevolgd in CC De Steiger in Menen.

Het werd een namiddag waarin de leerlingen van de Okan klas van de Grenslandscholen een tentoonstelling bezochten en daarna zelf aan het schilderen gingen. Kunstenaars Sahar Zuher en Tarek Shabout, zelf politiek vluchtelingen, gaven de workshop.

De workshop was een initiatief van de Grenslandscholen. Door de leerlingen, allemaal tussen de 12 en 18 jaar, in contact te brengen met een koppel dat zelf gevlucht is uit Irak, wilden de begeleiders hen duidelijk maken dat er ook voor hen een toekomst is in Europa. De namiddag begon met een korte rondleiding in de tentoonstellingsruimte van CC De Steiger waar de werken van Sahar en Tarek te bewonderen waren. Daarna ging iedereen naar een ander lokaal waar de handen vuil mochten gemaakt worden met verf. De jonge vluchtelingen maakten in verschillende groepjes een kunstwerkje.

Door hen in contact te brengen met mensen die zelf als politiek vluchteling hier beland zijn, willen we hen tonen dat er ook voor hen kansen zijn in Europa

In de Grenslandscholen wordt er al ongeveer 15 jaar les gegeven aan jonge vluchtelingen in de Okan klassen. Dat staat voor ‘onthaalklas anderstalige nieuwkomers’. “We hebben kinderen van verschillende nationaliteiten en geloven in de groep”, vertelt begeleidster Caroline Roose. “Tijdens de lessen willen we hen twee dingen bijbrengen. Enerzijds geven we hen een taalbad Nederlands, zodat ze zich duidelijk kunnen maken in Vlaanderen. Daarnaast willen we hen ook integreren. We leren hen gewoonten en gebruiken. Het vak dat we geven heet levensbeschouwing, maar het gaat veel verder dan dat.” Ook de workshop behoort daartoe. “Door hen in contact te brengen met mensen die zelf als politiek vluchteling hier beland zijn, maar die er wel het beste van hebben gemaakt, willen we hen tonen dat er ook voor hen kansen zijn in Europa”, besluit Caroline.

(BA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier