Visverwerkende sector krijgt vacatures niet ingevuld

© Rio
Redactie KW

Nieuw opleidingscentrum lijkt oplossing.

Er is momenteel een grote nood aan bekwame visfileerders. Het opleidingscentrum van de VDAB is echter al enkele maanden dicht. Het Resoc heeft nu een plan voor de uitbouw van een sea & food cluster – mét fileercentrum – op de site van de vismijn. Het opzet van Resoc (Regionaal Sociaal-Economisch Overlegcomité) kan echter pas gerealiseerd worden op het ogenblik dat er een nieuwe vismijn wordt gebouwd. Daarop wil men niet wachten om nu al de eerste fase van het project op te starten.

Opleiding

Voornaamste doelstelling daarvan is in de loop van 2014-2015 een praktijkgerichte opleiding voor visverwerking en -bewerking aan te bieden. Aan werknemers, werkzoekenden en hotelschoolleerlingen. Hiervoor is nood aan een passende locatie. Het fileercentrum van de VDAB – gebouw is eigendom van de visveiling – beantwoordt aan alle normen. De opleidingen werden er stopgezet omdat de kandidaten uiteindelijk meestal onvoldoende gemotiveerd bleken en de bedrijven verkozen om ernstige sollicitanten op de werkvloer zelf te laten opleiden. Piekmomenten in de sector worden nu opgevangen door jobstudenten, interims of door meer aanvoer van gefileerde vis uit het buitenland…

Thema ‘vis’

“Het opleidingscentrum is slechts een schakel van een ruimer verhaal”, zegt Ann Vanassche van Resoc. “De site van de vismijn leent zich ertoe om – met de aangekondigde komst van de nieuwe mijn – een nieuwe sociaaleconomische dynamiek op gang te brengen. Er kan daar een zeer aantrekkelijke site opgebouwd worden rond thema’s ‘vis’ en ‘sea & food’, die fungeert als draaischijf voor de visserijsector en waarbij men zich richt op tewerkstelling, vorming, handel, kennis en onderzoek, en – zeker niet te vergeten – toerisme.” In een tweede fase worden aan het project zogenaamde ‘spin-offs’ gekoppeld, zoals winkels, restaurants, streekproducten, enzovoort.

Info: www.ersv.be of resoc.oostende@west-vlaanderen.be

(Rio-foto Rio)

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht van vrijdag 13 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier