Vierde leerjaar start schooljaar in de pastorij van Moorslede

De leerlingen zijn vooral fan van de grote tuin van de pastorij. (foto JS) © (foto JS)
Redactie KW

De leerlingen van het vierde leerjaar van de vrije basisschool ‘t Brugske in Slypskapelle volgen de komende maanden les in de plaatselijke leegstaande pastorij. Ondertussen wordt het kleine klaslokaal verbouwd tot een ruime, mooie klas. “Het is best wel leuk om hier eens les te volgen.”

Exact 101 leerlingen stapten maandagochtend de speelplaats van de vrije basisschool ‘t Brugske in het centrum van Slypskapelle op. Daarbij heel wat enthousiaste gezichten. Vooral de leerlingen van het vierde leerjaar waren benieuwd hoe de eerste schooldag zou verlopen. “Bij de start van het nieuwe schooljaar tellen we meer dan honderd leerlingen. Het leerlingenaantal in onze school neemt telkens wat toe. Daarbij natuurlijk heel wat kinderen uit Slypskapelle, maar ook ouders van naburige gemeenten zoals Dadizele, Moorslede en Ledegem kiezen ervoor om hun kind hier in te schrijven”, aldus een tevreden directrice Ann Dejonckheere. Zij merkt dat de ouders vooral het landelijke karakter van de school appreciëren. “Wanneer je hier op de speelplaats loopt zie je prachtige velden. Het is hier rustig en dat vinden heel wat mensen wel leuk.”

Dichter dan D’Oude Schole

Doordat er telkens enkele leerlingen bijkomen, zijn sommige van de huidige klassen te klein geworden om les in te geven aan een grotere groep. Daarom besliste de school in samenspraak met de scholengemeenschap Moorsledegem om enkele klassen te vergroten. “Tijdens de vakantie is er al een klas verbouwd. De leerlingen konden er op de eerste schooldag al terecht. Nu is een tweede klas aan de beurt. Die wordt ook een pak groter”, aldus de directrice. Die klas wordt straks de ruimte waar de kinderen van het vierde leerjaar zullen lezen en rekenen.

Het wordt een spannend jaar voor onze school, ook de speelplaats wordt onder handen genomen

Tot de klas klaar is, volgen die leerlingen les in de voormalige pastorij, die vlakbij de school ligt. Die staat sinds kort leeg. Voormalig pastoor Joris Ghesquière, die lang in de pastorij woonde, nam onlangs zijn intrek in een woonzorgcentrum. “Toen we enkele jaren geleden verbouwden, konden we gebruik maken van zaal D’Oude Schole. Die ligt een pak verder dan de pastorij en nu moeten we ook niet elke dag alles uit het gebouw weghalen”, aldus de directrice. De kinderen van het vierde leerjaar en juf Lies Cnockaert voelden zich er gisteren alvast helemaal thuis. “Het was wel wat raar om hier binnen te komen, maar ondertussen vinden we het hier wel leuk. We hebben hier ook een heel grote tuin”, aldus leerlinge Hade Desimpel (9).

kinderopvang

De komende maanden zullen juf Lies en haar klas volop aan de slag zijn in de pastorij. Nadien verhuizen de kinderen terug naar de huidige gebouwen en hun nieuwe, ruimere klas. Inmiddels liet ook het gemeentebestuur haar oog vallen op de pastorij. De gemeente is momenteel volop op zoek naar locaties om een kinderopvang in onder te brengen. Momenteel is er nood aan extra kinderopvangplaatsen in de gemeente. “We bekijken momenteel verschillende opties. Een ervan is inderdaad de pastorij in Slypskapelle. Volgende week plannen we er een bezoek om te zien welke mogelijkheden er zijn”, aldus schepen van Sociale Zaken Benedikt Vallaey (STERK).

Handen gevraagd

De bouw- en verbouwplannen van de scholengemeenschap in de school in Slypskapelle stoppen niet bij het vergroten van de twee klassen. Dit jaar wordt ook de speelplaats van de school onder handen genomen. “Voor ons wordt het een spannend jaar. Ik merk wel dat iedereen heel enthousiast is”, aldus de directrice. Maandag werd het jaarthema van de school op een ludieke manier voorgesteld. Aan de inkom van de school werden verschillende soorten handschoenen aan een draad gehangen. “Het jaarthema is ‘handen gevraagd’. Het ganse schooljaar zullen we werken rond dingen die je met je handen kan doen. We zullen alvast onze handen in elkaar moeten slaan zodat we dit belangrijk jaar op een fijne manier kunnen overbruggen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier