Vier juffen zwanger in zelfde dorpsschool

Zwangere juffen Kirsten Tahon, Skrållan Sabbe, Wendy Dewancker en Auréline Knockaert. (foto MD)
Redactie KW

Wie momenteel door de lagere school van Watou loopt, ziet er flink wat bolle buikjes. Juf Auréline, juf Kirsten en juf Skrållan krijgen tussen 13 en 20 april elk een tweede kindje. Voor juf Wendy is het nog even wachten tot begin september.

Wendy Dewancker is juf van het tweede en derde kleuter. Ze heeft reeds een zoontje Lucas van 3,5 jaar en begin september krijgt ze haar tweede kindje. Skrållan Sabbe staat voor de klas in het vijfde en zesde leerjaar. Haar zoontje Mats is twee jaar en wordt grote broer op 20 april. Auréline Knockaert is juf van het tweede, vijfde en zesde leerjaar. Haar vermoedelijk bevallingsdatum is 13 april. Ze heeft reeds een zoontje Kobe van twee jaar. Juf Kirsten Tahon van het derde en vierde leerjaar verwacht haar tweede kindje op 15 april. Ze heeft een dochtertje Nora van 2,5 jaar. Wendy is reeds gestopt met werken, de andere drie leerkrachten zijn nog aan het werk tot aan de paasvakantie.

“Er wordt gegrapt dat de directeur, de enige man op school, er voor iets tussen zit”

“Het is voor ons alle vier het tweede kindje in het gezin”, beginnen de juffen te vertellen. “We wisten deels van elkaars kinderwens, maar het werd pas grappig toen de ene juf het blije nieuws vertelde en de anderen bijzonder rap volgden. Pas toen werd duidelijk dat Skrållan, Kirsten en Auréline voor hetzelfde moment uitgerekend waren. Een van de juffen viel door de mand door plots niet meer alles te eten en haar eetgewoontes aan te passen. Toen hadden we al door dat er binnenkort nog een blije aankondiging zou volgen. Als je zelf zwanger bent, let je daar dan misschien ook wel meer op bij andere vrouwen. Als we samen zijn, babbelen we wel over onze zwangerschap. We maken immers hetzelfde mee op dit moment, ondergaan dezelfde testen, zijn op hetzelfde moment doopsuiker aan het maken enzovoort. We geven elkaar tips en steunen elkaar.”

Aan de buik voelen

“De leerlingen uit onze klassen reageren eveneens enthousiast. De oudste leerlingen vragen hoe het voelt en met wat je het kan vergelijken. Ze zijn ook geïnteresseerd in de groei en de ontwikkeling van de baby. Zij tellen mee af naar de bevalling. Bij de jongere leerlingen is een zwangerschap nog minder concreet, zij zijn er dan ook minder mee bezig. Een van de jonge leerlingen vraagt wel af en toe om aan onze buik te mogen komen en dat laten we wel toe. Maar binnenkort hebben ze een andere leerkracht en dan weten ze wel dat het niet lang meer duurt of ze krijgen een geboortekaartje en doopsuikers.”

Pronostiek

“We hebben niet echt nog iets gepland op school voor ons vertrek, maar de vorige keer hebben we met de oudste leerlingen wel een pronostiek gedaan in de klas over het gewicht en de lengte van de baby. Al moesten we dan wel de antwoorden wat helpen sturen, want de leerlingen kunnen dit moeilijk inschatten. Een van hen gaf immers 63 cm op als lengte voor de baby, daar moesten we toch even in tussenkomen. De vorige keer zijn we met de baby op bezoek gekomen in de klas en dat zullen we nu waarschijnlijk ook wel doen. Dat is uiteindelijk voor iedereen wel een leuk moment”, voegen de juffen er nog aan toe.

Vervanging is rond

“Wendy is reeds gestopt met werken en Skrållan, Kirsten en Auréline stoppen binnen enkele weken”, vertelt Jan Vandendriessche, directeur van de school. “Dat betekent dus grote veranderingen voor de school. Doordat veel leerkrachten niet volledig fulltime werken, wordt in het onderwijs alles gerekend in uren. Onze school heeft 149 klasuren, waarvan de vier zwangere leerkrachten er samen 88 opnemen. Dat betekent dus een vervanging van meer dan de helft van de uren. Gelukkig zijn er voldoende vrije leerkrachten gevonden om de uren op te nemen en kregen we de vervanging zo goed als rond. Ik ben de enige man op school en heb een volledig vrouwelijk leerkrachtenteam. Er werd natuurlijk gegrapt dat ik er voor iets tussen zat, de mopjes horen erbij. De school telt momenteel 89 leerlingen en dat blijft wat stabiel, ook het kleuteraantal voor de komende jaren blijft gelijk. En zeker als de juffen plots zelf zorgen voor de nieuwe peuters van binnen enkele schooljaren”, voegt Jan er glimlachend aan toe. (CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier