VIDEO De Zande in Beernem kent forse uitbreiding voor meisjes

Fragment uit de theatervoorstelling door de minderjarige meisjes. © Foto Ronny Neirinck
Jean Pierre Terryn

De gesloten instelling voor minderjarige meisjes De Zande in Beernem breidt uit met een splinternieuw complex voor twee leefgroepen van telkens tien residenten. “Met de nieuwbouw is een investering van ongeveer 2,6 miljoen euro gemoeid”, aldus algemeen directeur Stijn Staes.

De campus Beernem van de gemeenschapsinstelling De Zande staat in voor de opvang en de begeleiding van meisjes, die door de jeugdrechter voor een bepaalde periode zijn geplaatst. De afdeling maakt deel van een groter geheel, waarvan ook de instellingen voor jongens in Ruiselede en Wingene deel uit maken. Jongeren kunnen als vanaf 12 jaar geplaatst worden. Ze kunnen er in principe tot hun meerderjarigheid verblijven.

Loverboys

De helft van de meisjes in Beernem zit er opgesloten omdat ze een als misdrijf omschreven feit pleegden. Bij deze zogenaamde MOF-groep horen drugsgebruikers en dievegges. De overige helft vertegenwoordigt zij, die in een verontrustende leefsituatie belanden, de zogenaamde VOS-groep. Het zijn zij, die kampen met borderline, ontreddend zijn door familieproblemen, de weglopers en zelfs slachtoffers van loverboys.

Capaciteit wordt uitgebreid

Tot op heden verblijft een veertigtal meisjes in de campus Beernem. De nieuwbouw laat toe de capaciteit op te drijven tot zes leefgroepen met in totaal 54 geplaatsten. In het nieuwe pand vinden een bestaande leefgroep en nieuwe leefgroep onderdak. Elke leefgroep wordt gevormd door ongeveer negen minderjarigen en hun begeleider. De meisjes beschikken elk over een individuele kamer. Voorts zijn er gemeenschappelijke toiletten en douches en leefruimtes. Er is ook een prikkelarme kamer.

Algemeen directeur Stijn Staes bij de nieuwbouw.
Algemeen directeur Stijn Staes bij de nieuwbouw.© Foto Ronny Neirinck

De nieuwbouw wordt officieel geopend op woensdag 25 mei en effectief in gebruik genomen vanaf 1 juni. Ter gelegenheid van de ingebruikneming heeft een aantal meisjes onder de noemer ‘Verknipt’ een theaterwandeling voor de genodigden in elkaar gestoken. Daarin uiten ze hun ervaringen als geplaatsten en hun voorgeschiedenis. Volgens psychologe Anoek D’Hoop is de titel heel toepasselijk. “Voor de meisjes is hun leven in deze fase inderdaad in stukken verknipt. Elke orde in hun bestaan is zoek.”

(JPT – Video VTM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier