VIDEO – Beste West-Vlaamse pennen: Davidsfonds huldigt laureaten Junior Journalisten

Redactie KW

In De Panne huldigde het Davidsfonds de laureaten van de Junior Journalistenwedstrijd West-Vlaanderen. 5.000 leerlingen hebben aan die wedstrijd deelgenomen. Het waren leerlingen van de eerste graden van de middelbare school en laatste graad lagere school.

Thema van de wedstrijd was ‘meesterschap’ en daarmee doelde de organiserende cultuurvereniging niet uitsluitend op de klassieke meesters, maar ook naar de ruimere betekenis van het woord.

Het DF had ook mooie prijzen klaar voor de laureaten: naast een DF-doosje en boekenbonnen, was er ook nog 100 euro cash, pralines en een kijkdag op de redactie van deze krant. Schepen Cindy Verbrugghe van Cultuur van De Panne was gelukkig met de hulde in haar gemeente én met het initiatief zelf.

De winnaars voor de tweede graad van het secundair onderwijs waren Emma Lapouttre uit Moorslede en Emma De Poortere uit Kortrijk. Emma Lepouttre loopt school in het Klein Seminarie in Roeselare. “Mijn overwinning komt heel onverwacht. Ik dacht dat er echt wel betere verhalen gingen zijn dan die van mij. Maar ik ben heel erg blij. Het inspireert me om verder te blijven schrijven. Mijn verhaal ‘Ode aan Chocolade’ gaat over Ruben, een jongen wiens broer gestorven is. Hij kan dit verlies maar moeilijk verwerken. Ruben is een chocolatier, maar heeft het moeilijk om het overzicht over zijn werk te behouden. Hij rouwt veel en hij verliest zijn interesse in het maken van kunstwerkjes in chocolade. Hij besluit uiteindelijk een chocolade beeld te maken van zijn broer, een ‘ode in chocolade’. Dit beeld helpt hem bij het verwerken van zijn verdriet. Uiteindelijk krijgt hij weer zijn passie voor zijn meesterschap terug en kan hij het verlies van zijn broer plaatsen.”

Emma De Poortere.van het Guldensporencollege Zuid vond het thema wat vreemd. “Ik heb er zelf weinig behoefte aan om altijd en overal de beste te willen zijn, dus ik kon me weinig associëren met het ‘meesterschap’. Ik schrijf uiteraard wel graag, anders had ik nooit deelgenomen. Mijn verhaal gaat over een meisje dat thuis geslagen wordt door haar vader. Het vertelt haar levensverhaal tot haar achttiende verjaardag. Dan verlaat ze het huis. Haar meesterschap heeft niet zozeer te maken met een talent of een kunst, maar meer met het feit dat ze elke dag sterker wordt, en zo als ze volwassen is, waardig het huis kan verlaten, de wijde wereld in. Ik werd persoonlijk door mijn leerkracht gestimuleerd om te gaan schrijven aan dit verhaal. Ik schrijf graag opstellen en verhalen, dus deze erkenning geeft een stimulans om zeker verder te blijven schrijven.”

Laureaten eerste graad

In de eerste graad secundair onderwijs (eerste en tweede middelbaar) werden er drie provinciale prijzen uitgereikt. Mathisse Beun uit het Lyceum in Ieper werd derde, Yma Haemers uit de Freinetschool ‘tvier uit Kortrijk behaalde de tweede plaats. De eerste plaats ging naar Sigrid Verlinden uit Moorslede (Klein Seminarie, Roeselare). “Ik had de overwinning echt niet verwacht”, zegt Sigrid. “Ik ben er erg blij mee. Mijn verhaal ‘Als ik later groot ben’ is een fantasieverhaal. Ik doe aan turnen en ik speel dwarsfluit en die twee hobby’s verwerkte ik ook in mijn verhaal. Ik deed inspiratie op tijdens een vakantie met mijn familie in Amsterdam. We deden daar een boottocht en de huizen aan de rijtjes die allemaal lijken tegen elkaar te leunen, dat fascineerde me. In mijn verhaal ben ik een huizenbouwer die verschillende huizen bouwt, onder meer een ‘turnhuis’ voor Nina Derwael en een ‘muziekhuis’ voor de familie Melodie. Ik vind het leuk om mijn fantasie de vrije loop te laten en ik zal zeker verder blijven schrijven.”

In de laatste graad van het lager onderwijs (vijfde en zesde leerjaar) werden er acht provinciale prijzen uitgereikt. De vierde plaats werd gedeeld door Alyssa Craenhals uit Sint Pieters Brugge, Mats De Vlieger uit Oostduinkerke en Ella Lecluyse uit Sint-Eloois-Winkel. Een derde plaats was er voor Kyara Laga uit Otegem en Imano van Ooteghem uit Tielt. De gedeelde tweede plaats ging naar Leonore Labaere uit Moorslede en Daan Remmerie uit Bredene. De eerste plaats ging naar Herlinde T’Jonck uit Diksmuide. Zij loopt school in de Vrije Basisschool Sint-Niklaas Diksmuide.

https://www.youtube.com/watch?v=SOXg3hm9rAo

Emma Lepouttre: ‘Ode in chocolade’

Emma Lepouttre.
Emma Lepouttre.

“Hij heeft wel een punt, die Edward, denkt Ruben. Misschien is een eerbetoon net datgene wat ik nodig heb. Maar nee, het is nog veel te vroeg, het zal lijken alsof ik geen respect heb. Aan de andere kant heb ik nog geen ideeën voor die domme wedstrijd. Oef, het liefst zou Ruben nu gewoon terug in zijn bed kruipen. Misschien moet hij het toch wél doen. Dan zal de rest van België eindelijk snappen waarom de grote Ruben Hermans zich zolang heeft afgezonderd van de wereld. Hij duwt op het knopje van de speakers in de praktijk en roept om dat Edward naar zijn werkplek moet komen. Met een diepe zucht leunt hij achterover in de leren bureaustoel. Hij blijft zo onbeweeglijk zitten tot Edward in opperste vrolijkheid het kantoor komt binnen fladderen.”

Sigrid Verlinden: ‘Als ik later groot ben’

Sigrid Verlinden.
Sigrid Verlinden.

Ik mag een huis ontwerpen voor Nina Derwael! Ik zie het al perfect voor mij, de tafel is geen gewone saaie tafel met vier poten, maar een trampoline. De tuin is geen tuin met gras, maar een grote put gevuld met moussen blokken, dus een put waar je je salto’s kan inoefenen en dubbele salto, vrije salto en dat soort dingen. Haar bed is een barre waar ze als een vleermuis aan hangt om te slapen. Het fornuis, de gootsteen en de lavabo zijn bewust laag (op de grond) gezet: daar moet ze in spagaat voor zitten, want ze wil natuurlijk ook nog lenig genoeg blijven. Ze heeft ook een radio die vanzelf aan gaat als ze een radslag doet. En in de woonkamer staan geen stoelen en zetels: de vloer ligt vol met turnmatten en als Nina dan toch wat hoger wil zitten, gaat ze gewoon op de balk zitten.

Herlinde T’jonck: ‘Ballerina’

Herlinde T'Jonck.
Herlinde T’Jonck.

Wat is dat podium groot ineens! Ze rolt naar het midden en neemt plaats. Ze sluit haar ogen, zo hoeft ze niet naar de zaal te kijken. Wanneer de eerste tonen van het liedje “Rainbow Ballerina’ beginnen dan gaat alles weer vanzelf. Moeiteloos rolt de tekst van haar lippen. Ze vergeet helemaal dat ze in een rolstoel zit. Haar noten zweven over het podium. Pas wanneer ze klaar is met zingen doet ze weer haar ogen open. Ze schrikt van de orkaan van geluid. Alle coaches hebben zich omgedraaid! Ze weet niet wat gezegd. Gelukkig komt Femke haar helpen en samen kiezen ze Laura als coach.

(SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier