Verplicht afstandsonderwijs in 2de en 3de graad secundair

Redactie KW

De herfstvakantie in het onderwijs wordt verlengd tot maandag 16 november. Nadien mogen de tweede en derde graad van het secundair onderwijs ook een tijd maximaal 50 procent contactonderwijs organiseren. Dat heeft het Overlegcomité vrijdag beslist.

Het Overlegcomité heeft vrijdag een verstrengde lockdown afgesproken met maatregelen op verschillende domeinen. Op het vlak van onderwijs wordt het onderwijs op alle niveaus opgeschort tot maandag 16 november. In het basisonderwijs en in de eerste graad van het secundair onderwijs schakelt men vanaf 16 november opnieuw over op 100 procent contactonderwijs.

Afstandsonderwijs

Dat is niet zo voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. Daar wordt afstandsonderwijs een tijd verplicht. Vanaf 16 november tot minstens 1 december zal men daar maximaal 50 procent contactonderwijs mogen geven. “Vóór 1 december komt er een evaluatie om te kijken of 100 procent contactonderwijs opnieuw mogelijk is”, legt Vlaams minister-president Jan Jambon uit. In het deeltijds kunstonderwijs zullen jongeren onder de 12 naar de academies kunnen blijven gaan. Vanaf 12 jaar geldt een beperking tot maximum vier leerlingen.

Voor het hoger onderwijs wordt volgens Jambon “tot het einde van het (kalender)jaar” overgeschakeld op afstandsonderwijs. Voor de eerstejaarsstudenten is er wel een uitzondering. Zij kunnen vanaf 1 december opnieuw contactonderwijs volgen. Verder moeten leerkrachten online vergaderen. Dat geldt ook voor pedagogische studiedagen. Er mogen geen fysieke teambuildings georganiseerd worden in het onderwijs.

Onderwijskoepels tevreden

De onderwijskoepels zijn tevreden dat het grootste deel van de leerlingen nog voltijds naar school kan komen. Dat zeggen ze in een reactie op bovenstaande maatregelen van het Overlegcomité. “We moeten nu door de zure appel heen bijten, zodat we hopelijk daarna zo snel mogelijk opnieuw alle leerlingen, cursisten en studenten op school kunnen verwelkomen”, verklaart Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

“We hadden strengere maatregelen zien aankomen gezien de problematische evolutie van de cijfers”, reageert Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!. “Positief in deze verstrengde maatregelen is dat het grootste deel van de leerlingen nog voltijds naar school kan komen en dat we ook voor de leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs nog 50 procent contactonderwijs kunnen aanbieden.”

“Extra aandacht voor kwetsbare jongeren”

Scholen kunnen dit zelf invullen, rekening houdend met hun eigen lokale context, klinkt het bij het GO!. “Scholen met een groot aanbod aan praktijkvakken kunnen zich op een andere manier organiseren dan scholen met een overwegend aso-aanbod. Zo kunnen we nog altijd elke leerling op school blijven bereiken en de nodige ondersteuning blijven bieden. We moeten daarbij extra aandacht hebben om dit ook voor de kwetsbare jongeren waar te maken.” De koepel benadrukt dat hij al veel geleerd heeft tijdens de vorige lockdown en beter invulling kan geven aan afstandsonderwijs.

Boeve wijst er nog op dat scholen er niet alleen voor staan. “Net zoals tijdens de eerste lockdown ondersteunt onze pedagogische begeleiding onze schoolteams bij het aanbieden van afstandsonderwijs en het nauw betrokken houden van elke leerling bij het schoolse gebeuren”, besluit hij.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier