Vernieuwde hotelschool Foodbox is groot succes

Leskeukens in gebruik. © EF
Redactie KW

De Foodbox draait op volle toeren. De nieuwe hotelschool van het Ensorinstituut heeft een recordaantal leerlingen en opent op 14 oktober het klantenrestaurant. Ook avondschool Scala maakt volop gebruik van de Foodbox.

Er staat nog’ hotelschool Oostende’ in kleine letters aan de ingang van het gebouw aan de Jungbluthlaan en ook in de volksmond zal men het altijd zo blijven noemen, maar officieel is het de Foodbox. “We hebben definitief de site aan het station verlaten. We investeerden 3,8 miljoen euro in de bouw die 2 schooljaren duurde en de inrichting van de keukens kostte 200.000 euro”, zegt algemeen directeur Chris Vandecasteele van scholengroep Stroom (GO).

Op het gelijkvloers is er het onthaal, kleedkamers en koelcellen; op de eerste verdieping zijn er 4 leskeukens, wasstraat en zaal waar leerlingen koken en bedienen voor hun medestudenten. Die eerste verdieping is voor het publiek niet toegankelijk,maar er heerst wel de grootste bedrijvigheid: bij ons bezoek waren alle 4 leskeukens volop in bedrijf. Op de bovenste verdieping is er een grote open keuken en klantenrestaurant met 30 plaatsen, uitbreidbaar met evenveel plaatsen op het terras.

Besma Gadou, lesgeefster Saskia Roelens, Barbara Himpens en algemeen directeur Chris Vandecasteele
Besma Gadou, lesgeefster Saskia Roelens, Barbara Himpens en algemeen directeur Chris Vandecasteele© EF

Directeur Barbara Himpens : “In het beroepssecundair zijn er opleidingen restaurant/keuken die leiden naar een diploma chef-kok of maître. Leerlingen kunnen al kiezen vanaf het tweede middelbaar en hier ook een 7e specialisatie volgen. In het deeltijds onderwijs leiden we op tot snackbarmedewerker of hulpkok. We pakken ook uit met het 7e jaar werkplek- of ‘duaal’ leren.”

De Foodbox ligt goed in de onderwijsmarkt: het aantal leerlingen steeg van 70 vorig schooljaar naar 100 nu, een gevolg van de nieuwbouw en professionalisering van de opleiding. De algemene vakken worden gegeven in het naburige Ensorinstituut, de praktijklessen worden door 10 leraars gegeven in de nieuwe Foodbox. De meeste leerlingen komen uit de regio, zoals Besma Gadou (16) : “Ik mis de oude hotelschool aan het station want ik startte er mijn opleiding en heb er mooie herinneringen. We keken erg uit naar onze nieuwe lokalen en die overtreffen onze verwachtingen. Het is modern, gezellig en prettig om hier les te volgen. Tijdens de opleiding leren we zowel koken als bedienen, maar voor mijn later beroep gaat mijn voorkeur toch uit naar zaalverantwoordelijke.”

Leerlingen oefenen in de het restaurant.
Leerlingen oefenen in de het restaurant.© EF

De tweede test voor de Foodbox volgt op 14 oktober als ook het klantenrestaurant opent. Barbara Himpens : “Op maandag koken de leerlingen een tweegangenmenu en op dinsdag een driegangemenu. Klanten betalen respectievelijk 35 en 45 euro, dranken inbegrepen. Op donderdag is de bistro open met gerechten tussen 8 en 12 euro. Het publiek bestaat uit familieleden, gewone Oostendenaars en mensen die onze school willen leren kennen.” Naast het dagonderwijs maakt ook avondschool Scala gebruik van de Foodbox voor 360 volwassenen voor de opleiding (hobby)kok, VDAB-cursisten, de afdeling bakkerij en drankenkennis/wijnleer.

(efo/foto efo)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier