“Verhuizing opleiding wellness van Oostende naar Brugge onwettig”

Redactie KW

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft nog geen voorstel ontvangen voor de verhuizing van de wellnessopleiding aan de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) van Oostende naar Brugge.

Dat antwoordde ze op een schriftelijke vraag van Bredens burgemeester en Vlaams Parlementslid Steve Vandenberghe. De wellnessopleiding startte vorig academiejaar in Oostende, maar verhuisde dit academiejaar naar Brugge. Howest stelt zelf dat enkel de theorievakken naar Brugge zijn verhuisd en dat de praktijkmomenten nog altijd in Oostende plaatsvinden. Algemeen directeur Lode De Geyter stelde begin december in De Zeewacht dat het eerste jaar voor 60% uit theorie bestaat en 40% uit praktijk, maar dat dit in het derde jaar evolueert tot 40% theorie en 60% praktijk en in het allerlaatste semester – de stage – zelfs tot 100% praktijk.

Maar volgens burgemeester Johan Vande Lanotte, die over de zaak een boze brief schreef aan Vlaams minister Crevits, klopt het zelfs niet dat alle praktijkmomenten in Oostende plaatsvinden. “Dat weten we van mensen intern. Behalve het plakkaat aan de muur is Howest niet meer in Oostende aanwezig”, reageerde hij op de stelling van De Geyter.

“Nog geen voorstel”

Vlaams minister Hilde Crevits verduidelijkt nu op vraag van Steve Vandenberghe dat volgens het besluit van de Vlaamse regering van 4 september 2015 Oostende nog altijd de vestigingsplaats is van de opleiding toegepaste gezondheidswetenschappen en dat ze nog geen voorstel heeft ontvangen van de Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad (VLUHR) om daar iets aan te veranderen. “Ik wens mij dan ook niet uit te spreken over de timing van een verhuis alvorens ik een dossier ontvangen heb en alle argumenten heb geanalyseerd”, aldus Crevits.

“Eigenlijk zegt de minister impliciet dat de verhuizing van de opleiding naar Brugge onwettig is”, aldus Steve Vandenberghe. “Ik heb dan ook een opvolgingsvraag ingediend bij minister Crevits om te weten op welke manier ze zal optreden tegen de onwettige situatie.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier