Verbouwingen in De Sprong

Directeur Hilde Malfrère aan de achterkant van een van de oude gebouwen, waar de ramen deze zomer vernieuwd worden. © EDB
Redactie KW

In basisschool voor buitengewoon onderwijs De Sprong in Kortrijk starten op 2 juli grote renovatiewerken. De werken worden voor zeventig procent gesubsidieerd.

Rond de speelplaats van de vrije lagere school voor buitengewoon onderwijs De Sprong, gelegen in de Rekolettenstraat, staan recht tegenover elkaar twee gebouwen die dateren van eind de jaren veertig. Met daartussenin een gebouw dat in de jaren zeventig gebouwd werd. “De oudste gebouwen waren de meest degelijke“, stelt directeur Hilde Malfrère vast. Bij het jongste gebouw moest het dak al eens vernieuwd worden. “Door erosie op de koperen bliksemafleiders komen er op de zinken daken van de twee oudste gebouwen nu gaatjes. Daarom zal het dak vernieuwd worden. We kunnen er omwille van veiligheidsredenen op rekenen dat de aannemer de werken zal uitvoeren in de grote vakantie.”

De daken zullen nu ook geïsoleerd worden, wat op vandaag nog niet het geval is. “Dit zal onze energierekening normaal gezien fel doen verminderen.” Aan het oude gebouw, waarvan de achterkant uitgeeft op de achterkant van het revalidatiecentrum Overleie, zijn de houten ramen rot en is er nog enkel glas. “Daar komen nu PVC-ramen en ook dubbel glas. Weer een voordeel voor onze energierekening.”

Meer rust

Daarnaast besliste men in De Sprong om in enkele klassen in het oude gebouw de treden te verwijderen. “Dit zorgde enkel maar voor ongevallen en dat hindert andere klasschikkingen. De tijd waarin de leerkracht iets hoger moest staan, is ook al lang voorbij.” In deze klassen en in de polyvalente zaal worden ook de plafonds verlaagd met akoestische plafondpanelen. “Deze betere akoestiek zal meer rust bieden aan kinderen met specifieke onderwijsbehoeften. Ook de ledverlichting die er komt, zal meer rust geven dan het huidige daglicht. Daarbovenop is deze ledverlichting zuiniger in energieverbruik.”

Er worden tijdens de grote vakantie ook nog schilderwerken uitgevoerd in een aantal lokalen. De werken, die 290.750 euro zullen kosten, worden voor 202.858 euro gesubsidieerd.

Gesponsord

Een serviceclub sponsort ook nog eens akoestische plafondpanelen voor in de turn- en de eetzaal.” Hilde hoopt dat de meeste werken zullen afgerond zijn bij de start van het volgende schooljaar. “Maar misschien zullen er nog enkele kleine afwerkingen moeten gebeuren.”

In De Sprong lopen 125 kinderen school. Begin dit schooljaar kwam er een vijftigtal kinderen bij in de vestiging op Overleie, door de fusie van de vroegere vestigingen De Brug en De Bloesem. De Brug was al in de Rekollettenstraat gevestigd en De Bloesem lag in de Graaf Gwijde van Namenstraat. Voor de uitbreiding van het aantal kinderen werden lokalen herschikt, maar moest er niet verbouwd worden.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier