VDAB bereikt moeilijk West-Vlaamse studenten

Uit cijfers die Vlaams parlementslid Emmily Talpe opvroeg, blijkt dat de VDAB slechts 282 West-Vlaamse jongeren bereikte. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

In vergelijking met andere provincies bereikt de VDAB in West-Vlaanderen opvallend weinig studenten op informatie-evenementen. Dat concludeert Vlaams parlementslid Emmily Talpe (Open VLD) op basis van cijfers die ze opvroeg bij minister van Werk Philippe Muyters.

“De VDAB bereikte tussen april en juni 2018 amper 282 West-Vlaamse studenten en scholieren op informatie-evenementen, terwijl dat bij voorbeeld in Antwerpen bijna zes keer zoveel is. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt zich net in West-Vlaanderen het hardst laat voelen, moet de VDAB alles op alles zetten om onze scholieren de weg te tonen naar de vele openstaande vacatures”, vindt Emmily Talpe (Open VLD).

Van april tot en met juni van dit jaar – traditioneel het moment waarop het einde van het schooljaar nadert en jongeren naar de toekomst gaan kijken – was de VDAB aanwezig op zes informatie-evenementen van en voor scholen in West-Vlaanderen. Op die evenementen wil de VDAB jongeren informeren over haar diensten en over de arbeidsmarkt.

Cijfer valt mager uit

Uit cijfers die Vlaams parlementslid Emmily Talpe opvroeg, blijkt dat de VDAB op die manier slechts 282 West-Vlaamse jongeren bereikte. “Als we de vergelijking maken met andere provincies, dan valt dat cijfer toch mager uit”, stelt de Ieperse politica vast. “Zo werden in Antwerpen op vijf infosessies bijna zes keer zoveel scholieren bereikt, namelijk 1.603. Ook in Vlaams-Brabant en Limburg liggen de cijfers veel hoger.”

Volgens Talpe zijn de cijfers opvallend gezien net West-Vlaanderen een zeer lage werkloosheid en bijzonder veel openstaande vacatures kent. “Je zou dan verwachten dat de VDAB hier extra op inzet en op de eerste rij wil staan om de scholieren de weg te tonen naar die vacatures.”

Talpe vraagt dat de VDAB de cijfers evalueert en nagaat hoe meer West-Vlaamse jongeren bereikt kunnen worden.

VDAB-beurzen voor jobmatching hebben groot bereik

Nog uit de cijfers van Talpe blijkt bovendien dat de trend bij scholieren zich ook ruimer doortrekt in West-Vlaanderen. “Van alle jobbeurzen die de VDAB de afgelopen drie maanden organiseerde, vonden er het meest in West-Vlaanderen plaats, namelijk zo’n 34%. Dat is positief, maar helaas ligt het aantal West-Vlamingen dat daarmee bereikt werd relatief gezien niet indrukwekkend hoog in vergelijking met andere provincies“, aldus Talpe.

Wat wel opvalt, is het grote bereik van VDAB-beurzen specifiek gericht op jobmatching. “Daarvan werden er de laatste drie maanden maar 6 georganiseerd in West-Vlaanderen, maar ze waren wel succesvol. De VDAB moet overwegen om hier in de toekomst meer focus op te leggen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier