VBS Zonnebloem Pollinkhove moet uitwijken naar oc Concorde wegens plaatsgebrek

In oc Concorde worden twee klaslokalen ondergebracht. Zo zal juf Goedroen er les geven aan de leerlingen van het eerst leerjaar. (foto KVCL)
Redactie KW

De scholen openen op vrijdag 15 mei opnieuw de deuren om even proef te draaien om dan op maandag 18 mei definitief (deels) de lessen te hervatten. In VBS Zonnebloem was het alle hens aan dek om alles tijdig klaar te krijgen voor de heropstart en dit conform de coronavoorschriften. Enkele klassen worden zelfs ondergebracht in oc Concorde wegens plaatsgebrek in de schoolgebouwen in de Vaarstraat.

Voor de juffen van het eerste, tweede en zesde leerjaar zal het een opluchting zijn dat ze de kinderen weer onder hun vleugels mogen nemen. “Ze zijn blij dat ze het afstandsonderwijs met pré-teaching even achter zich mogen laten”, zegt directrice Dorine Feryn. “Ook de kleuterleidsters en juffen van klas 3, 4 en 5 kijken uit naar het moment dat ook zij opnieuw fysiek mogen lesgeven. Maar hoe dit zal verlopen en de haalbaarheid daarvan is nog een groot vraagteken.”

VBS Zonnebloem is alvast klaar voor de heropstart. “We werkten een draaiboek uit met afspraken voor het team, overlegden met de preventieadviseur en de lokale vakbondsafgevaardigden. Want er wordt nu nòg meer verwacht van het team”, zegt de directrice. “Denk maar aan bijvoorbeeld het reinigen van de toiletten nadat 1 bubbel toiletbezoek deed zodat de volgende bubbel zonder vrees ook naar het toilet kan. We hebben met het team ook een dag vergaderd, affiches en pictogrammen in de school verspreid en een circulatieplan geschilderd, want ouders mogen niet binnen op school. We hebben er ook voor gezorgd dat elke leerkracht een faceshield heeft en we kregen van de gemeente de nodige mondmaskers. Veel juffen hebben er ook zelf genaaid. Dit wordt de nieuwe hype: een mondmasker passend bij de outfit van de dag”, kan er bij Dorine Feryn nog een lach vanaf.

Verhuis

VBS Zonnebloem moet ook noodgedwongen twee klassen verhuizen naar ontmoetingscentrum Concorde. “We moeten 4 m² ruimte per kind plus 8 m² voor de leerkracht voorzien met een maximum van 14 per bubbel. Dit konden we in de school in Pollinkhove niet realiseren”, zegt Dorine Feryn. “De technische dienst heeft ons geholpen met de verhuis. We hebben ook moeten schuiven met opdrachten. Zo krijgt onze ambulante juf Jolien voortaan het tweede leerjaar onder haar hoede. Daarnaast kunnen we ook beroep doen op de pedagogische reserve. Zo worden in Pollinkhove twee laatstejaarsstudenten leerkracht onderwijs ingezet. Gelukkig is er dus een enorme samenwerking, want anders was dit eigenlijk niet haalbaar. We waarderen dan ook sterk de extra inzet van het team, de preventieadviseur, het schoolbestuur, het stadsbestuur, de technische dienst, de derdejaarsstudenten en de vrijwilligers die mondmaskers naaiden.”

“Ik zou iedereen zo graag een knuffel willen geven”

Het lijstje noodgedwongen aanpassingswerken om alles conform de coronavoorschriften te krijgen, is quasi eindeloos. Dat gaat van het verzegelen van wasbakken, het afplakken van afstanden en schilderen van circulatieplannen tot banken en alle materialen van het eerste en twee leerjaar verhuizen naar De Concorde, stoelen weghalen uit de eetzaal, op alle locaties ontsmettingsgel voor de handen en ontsmettingsmiddel voor materialen voorzien en communiceren naar de ouders toe.

Zwaarder dan anders

Schooldirectrice zijn in tijden van corona is om het zacht uit te drukken niet leuk, dat vindt ook Dorine Feryn. “Je koos voor een job met kinderen en nu zie je al weken weinig tot geen kinderen meer”, zegt ze. “Ook je team zie je niet. De verbondenheid die zo sterk was, vermindert. Maar ook de verbondenheid met de ouders vervaagt voor een stukje. Gelukkig organiseerden we met het team af en toe een digitaal overleg.”

Sinds 4 maart is Dorine Feryn halftijds coördinerend directeur ad interim van de scholengemeenschap De Zaaier. Op die manier kreeg ze met Els Breemeersch een nieuwe collega-directeur naast zich in vbs Zonnebloem en vbs Oogappel. ” “Coronatijden zijn voor een directeur nog zwaarder dan anders. En waar we andere jaren nu volop bezig zijn met de voorbereiding van het volgende schooljaar, ligt dit nu al weken op de bureau onaangeroerd. Ik hoop alvast dat de kleine versoepelingen wat ademruimte geven, maar ook dat de mensen de grenzen niet overschrijden zodat we binnenkort niet terug naar af moeten. Dit zou voor het onderwijs en de kinderen zeer nefaste gevolgen hebben. Ook al heb ik heel veel zin om het leerkrachtenteam, de oogappels en de zonnebloempjes allemaal een dankbare knuffel te geven voor wat er de voorbije periode gerealiseerd werd, we moeten nog even afstand houden en met woorden zeggen hoe iedereen het beste van zichzelf geeft”, besluit Dorine Feryn. (KVCL)