Vakantiewerking Pius X mag vijf kaarsjes uitblazen

© TVK
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Vakantiewerking Pius X bestaat vijf jaar en dat moest uiteraard gevierd worden. In het bijzijn van schepen van Kinderopvang Phillipe De Coene (SP.A), schepen van Jeugd Bert Herrewyn (SP.A), de vele ouders en kinderen werd het glas geheven op een mooie toekomst. De vakantiewerking werd destijds opgestart door Willeke Kreeft en Sandra Snick en richt zich vooral naar ouders van kinderen die moeilijk opvang vinden in de buurt of willen genieten van een ontvankelijke, open opvang..

“Met de werking bieden we een opvang aan tijdens de vakanties in overleg met de ouders. Het zijn eigenlijk de ouders die oppassen op kinderen van zichzelf en van anderen en dit met een beurtrol“, legt Sandra Snick uit. “Op die manier kunnen we een mooie wisselwerking creëren en leren de ouders uit de buurt ook elkaar kennen.” “Het mooie aan het concept is ook dat iedereen elkaar beter leert kennen en dat er heel veel overleg mogelijk is. We verwachten dat ouders minstens één dag per maand oppassen en dan mogen ze hun kind zo vaak als nodig brengen overdag. We creëren hier een veilige haven voor iedereen”, vult Willeke aan.

Kleinschalig

De voordelen van de vakantiewerking zijn tweeledig. De kindjes houden tijdens de vakantieperiodes contact met hun vriendjes uit de school én leren ook nieuwe kindjes kennen, want kindjes van overal zijn welkom. Het initiatief is ook kleinschalig met maximum 12 kindjes per dag waardoor er een optimale werking kan gegarandeerd worden. Ook aan gezondheid geen gebrek want de afspraak is dat elk kind een gezonde snack meebrengt die ze dan verwerken voor iedereen. “Mijn kind leerde hier al koolrabi en paprika eten. Thuis eten we dat eigenlijk nooit. Ondertussen kopen we alleen koolrabi speciaal voor haar”, lacht Stephanie.

De vakantiewerking heeft ook een vaste stek gevonden, namelijk de Pius X-school. Na overleg met de juiste diensten vond men er de juiste ruimte op de juiste plaats. Ook de stad Kortrijk zet mee zijn schouders onder het project en zorgt voor een jaarlijkse speelgoedbox in september. Bovendien zijn ook voor de nodige verzekeringen voor de ouders, kinderen en het pand in orde. “We zijn allemaal verzekerd en ook het pand is verzekerd tijdens onze activiteiten. Dat vinden we heel belangrijk om zorgeloos te kunnen werken”, aldus Sandra.

Het feestje ging nog door tot in de late uurtjes met een zelfgemaakt barbecuefestijn en een groot springkasteel voor de kindjes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier