Vader en zoon vieren 85-jarig bestaan KLJ Kanegem: “Vrienden voor het leven gemaakt”

Twee generaties bij KLJ Kanegem: Geert De Vlieger is ex-bestuurslid, zijn zoon Laurens is ook lid geworden. © SDT
Redactie KW

Dit jaar vieren de leden en het bestuur van KLJ Kanegem het 85ste levensjaar van hun vereniging. In het weekend van 30 augustus tot en met 1 september vinden naar aanleiding van die verjaardag heel wat festiviteiten plaats. We gingen langs bij ex-bestuurslid Geert De Vlieger (44) en zijn zoon Laurens De Vlieger (18), huidig lid, om te luisteren naar hun verhaal van vele jaren plezier bij de KLJ.

“In het jaar 1992, toen ik 16 jaar was, werd ik lid van KLJ Kanegem. Mijn ouders hadden daar de Aveve, dus vandaar mijn voeling met de landbouw”, begint Geert De Vlieger zijn verhaal. “In 1994 ben ik in het bestuur gegaan. In die tijd is het jaarlijkse Pinksterbal ontstaan. Volgend jaar vieren ze al de 30ste editie, dus dat betekent dat de eerste keer in 1990 was. Ik herinner me nog heel goed de zeven stichters van dat heuse festijn: Dirk Comijn, Baziel De Zutter, Luc Verkinderen, Bea Bollaert, Petra Bollaert, Joke Vandeweghe en Hilde Desmet. Toen Hilde besliste om uit het bestuur te gaan, heb ik haar plaats ingenomen. Eigenlijk kan ik wel zeggen dat die bende de KLJ in Kanegem groot gemaakt heeft. Voordien waren we een bescheiden en kleine vereniging, maar door de inzet en kracht van deze groep groeiden we uit tot een grote vereniging. Dat kwam ook omdat we echt een goede bende vrienden waren. We zijn dat trouwens nog steeds.”

Mee met de tijd

KLJ Kanegem heeft er ook voor gezorgd dat Geert zijn vrouw leerde kennen. “Op een dansavond, die wij als KLJ Kanegem organiseerden, kwam Kathy ook opdagen. Van het een kwam het ander en intussen hebben we een gelukkig gezin. Waar de KLJ toch niet allemaal goed voor is.” (lacht)

Geerts zoon Laurens is twee jaar geleden ook lid geworden van KLJ Kanegem. “Ook al wonen wij nu in Lotenhulle, toch maakte ik al snel de beslissing om net zoals mijn vader lid te worden van KLJ Kanegem. Toen ik daar voor de eerste keer naartoe ging, kende ik er zo goed als niemand. Maar net zoals mijn papa zegt: je maakt er echt vrienden voor het leven. Bovendien leer je ook heel veel nieuwe mensen kennen van andere KLJ’s en dat is heel erg leuk en interessant”, vertelt Laurens.

Ik kende vele fantastische jaren bij de KLJ en leerde er zelfs mijn vrouw kennen – Geert De Vlieger

“Nu mijn zoon ook in de KLJ zit, zie je soms wel hoe de vereniging ook meegaat met haar tijd”, pikt Geert in. “Toen we vroeger evenementen organiseerden of een activiteit gepland hadden, moesten wij altijd brieven typen en die dan rondbrengen of opsturen. Nu maken de jonge gasten eenvoudig een Facebookevenement aan of sturen ze elkaar een berichtje. Dat is allemaal veel gemakkelijker geworden. Desondanks zijn de evenementen en activiteiten doorheen de jaren wel zowat dezelfde gebleven. Zo blijven ze nog steeds kaarten, organiseren ze nog altijd het Pinksterbal en vinden de jaarlijkse sportfeesten nog altijd plaats.”

Fantastische jaren

“In de KLJ heb ik heel veel dingen meegemaakt”, gaat Geert verder. “Er is één anekdote die ik wel graag wil vertellen. Sommige andere verhaaltjes zijn niet altijd voor publicatie vatbaar. Ik herinner me nog goed het Pinksterbal van 1996. Ieder jaar konden we rekenen op een vaste equipe portiers die ervoor zorgden dat alles vlot en zonder al te veel schermutselingen verliep. In de vooravond van dat Pinksterbal in ’96 kreeg ik echter telefoon van de portiers dat ze niet konden komen. We hebben dan gelukkig vlug iemand anders kunnen opbellen, die samen met een vriend de boel onder controle ging houden. Zo gezegd, zo gedaan: beide mannen kwamen niet veel later aan. Plots bleek dat een van hen beide een basebalknuppel bij had, omdat hij dacht dat hij daarmee de rust ging kunnen bewaren. Dat zorgde echter voor het omgekeerde effect. Een paar uur later zat hij echter te schudden en te beven achter de bar. Dat was een erg grappig moment. Die basebalknuppel heb ik trouwens nog steeds. Dat is een van de vele herinneringen aan mijn fantastische jaren bij KLJ Kanegem”, rondt Geert af.

Feestweekend

Alle festiviteiten vinden plaats in de feesttent in de Processiestraat 3 in Tielt.

Vrijdag 30 augustus om 19.30 uur: Kanegemse HAP&TAP. Culinaire wandeling met verschillende ‘buikvullers’. Dit kost 17 euro voor een volwassene en 9 euro voor een kind jonger dan 12. Bovendien zal er een fototentoonstelling zijn over 85 jaar KLJ Kanegem.

Zaterdag 31 augustus om 20 uur: Nacht van de Lege Vaten. Een echte fuif met AJ Beats en Triple R.

Zondag 1 september om 10 uur: tractor-, truck- & quadwijding. Om 12 uur vinden de jaarlijkse sportfeesten van het gewest Tielt plaats. Gratis toegang voor iedereen.

Infoof inschrijvingen: Jochen Vanslambrouck, 0476 89 84 97.

(Stephanie Desmet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier