Vader Daan en dochter Grieke Terryn speelden jarenlang Sinterklaas en Zwarte Piet

Vader Daan en dochter Grieke Terryn speelden jarenlang Sint en Piet voor de kinderen in Izegem en omstreken. © Frank Meurisse
Redactie KW

Dit weekend is het zo ver, Sinterklaas komt aan in ons land. De goedheilig man slaat volgende week zijn tenten op in Kasteel Wallemote in het Huis van de Sint. Bij Daan en Grieke Terryn verschijnt spontaan een grote glimlach bij de gedachte aan Sinterklaas. Vader en dochter kropen jarenlang in de huid van Sint en Piet en kijken daar met veel plezier op terug.

Daan Terryn (45) woont met zijn vrouw Trui Tytgat in de Monseigneur Bouckaertstraat in Izegem. Het koppel heeft vier kinderen, Stiene (21) is bijna het huis uit, Lukas (20), Grieke (17) en Andreas (13) maken het gezin compleet. “Kinderen hebben altijd centraal gestaan binnen ons gezin. Trui is beroepshalve met kinderopvang bezig terwijl ik in Prizma Campus VTI elke dag tussen de jongeren sta. Daarnaast kozen we samen heel bewust voor vier kinderen, een kroostrijk gezin”, begint Daan zijn verhaal. “Een jaar of twintig terug kreeg ik van een collega de vraag om even in de huid van Sinterklaas te kruipen. Ik was daarvoor al een paar keer Zwarte Piet geweest, maar de rol van Sinterklaas beviel mij wel. Toen er in de Ouderraad van de Sint-Rafaëlschool wat later sprake was van een Sinterklaas op de wijk, zei ik meteen toe. Het was het begin van een lange carrière als Sint”, zegt Daan.

Dochter Grieke is altijd grote fan geweest van de Sinterklaasperiode. “In het tweede leerjaar besloot ik voor het eerst om met papa mee te gaan. Ik mocht dé helper van Sinterklaas spelen en dat beviel mij meteen. Ik vond het geweldig om in de rol van Zwarte Piet te kruipen en gek te doen.”

Mooie Sintcarrière

Daan en Grieke bouwden samen een mooie carrière op als Sinterklaas en Zwarte Piet. “Wij waren enorm goed op elkaar ingespeeld en dat beviel ons allebei heel erg!” vertellen de twee. Toch besloot Daan om er twee jaar geleden mee te stoppen. “In 2018 werd ik coördinator in het VTI Izegem en die job was intensiever dan wat ik voordien deed. Als ik iets doe, dan wil ik er altijd honderd procent voor gaan. Ik vind dat belangrijk en wil absoluut geen half werk neerzetten. Ik besloot dan ook al snel dat ik voor de goedheilig man helaas geen tijd meer zou hebben. Met spijt in het hart, weliswaar.”

Als Sinterklaas wilde ik altijd het kind in de belangstelling zetten

Grieke was een al tijdje minder actief. “Ik stapte over van een BSO-richting naar een zwaardere KSO-richting in de Kunsthumanoria in Brugge en toen had ik al minder tijd voor Zwarte Piet. Toch vond ik het best jammer dat papa besloot om ermee te stoppen. Ik blijf de Sinterklaasperiode een fantastische tijd vinden. Ik vind het zo gezellig en fijn!”

Goede voorbereiding

Nu Sinterklaas bijna opnieuw in het land is, denken Daan en Grieke met veel plezier terug aan hun talloze huisbezoeken en actes de présence. “We hebben ons énorm geamuseerd als Sinterklaas en Zwarte Piet. Het is en blijft geweldig om kinderen gelukkig te maken en daar deden we het voor”, klinkt het.

“Als Sinterklaas wilde ik altijd het kind in de belangstelling zetten en dat deed ik door veel te vertellen. Mijn voorbereiding bestond dan ook uit Dag Sinterklaas kijken en kinderboeken over de Sint lezen. Zo verzamelde ik genoeg stof om zelf verhalen te verzinnen en aan de kinderen te vertellen. Ze hingen vaak aan mijn lippen.”

Als Sint en Piet kwamen Daan en Grieke op heel veel plaatsen. “We hebben heel wat huisbezoeken op ons palmares staan. Daarnaast kwamen we jaarlijks in verschillende clubs zoals de turnclub in Izegem en Lendelede, Life Danscenter, verschillende lagere scholen, … Noem maar op! Winkels hebben we bewust altijd wat vermeden omdat we het commerciële aspect van de Sint niet nog meer in de verf wilden zetten. Het was jaarlijks een drukke, maar plezante periode voor ons”, glunderen Daan en Grieke.

“Een iets was voor ons van groot belang, onze kostuums en schmink moesten onberispelijk zijn en blijven. We vertrokken niet als we maar half gekleed waren en we bleven de hele avond in onze rol. Mijn Pieten spraken mij de hele avond aan met Sinterklaas en ook daar stond ik op”, benadrukt Daan. “Tussen verschillende huisbezoeken door bleven we ook in de auto netjes in onze rol, je weet nooit dat je kinderen tegenkomt. Die toevallige ontmoetingen in de straat vond ik trouwens altijd de leukste. Ze waren spontaan en kinderen waren vaak echt onder de indruk. Voor die kindjes hadden wij altijd wat extra lekkers bij.”

Huis van de Sint

Daan is dan wel gestopt als Sinterklaas, hij heeft nog een droom die hij graag zou verwezenlijken. “Ik draag de Sint nog altijd een warm hart toe en droom dan ook van een groots project rond de figuur van Sinterklaas. Het zou toch geweldig zijn om in het Izegemse een evenement op poten te zetten waarbij verschillende verenigingen betrokken zijn en op die manier een mooie cent op te halen voor de Warmste Week bijvoorbeeld. Als we met zijn allen de handen in elkaar slaan en het Huis van de Sint nog grootser opvatten met verschillende organisaties, dan zouden we toch iets prachtig kunnen maken voor het goede doel, niet? Mochten bepaalde verenigingen zich aangesproken voelen, mogen ze zeker contact met mij opnemen”, oppert Daan. “Wij hopen in elk geval dat alle kinderen ten volle van Sinterklaas kunnen genieten!” (Melissa Vanwijnsberghe)

Het Huis van de Sint is er op 22, 23 en 24 november in Kasteel Wallemote. Helaas zijn alle plekjes ingenomen. Wie dus niet ingeschreven is, zal nog een jaartje geduld moeten oefenen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier