Universiteit Gent investeert miljoenen en lanceert nieuwe opleidingen aan in campus Kortrijk

Redactie KW

De Universiteit Gent biedt vanaf volgend academiejaar twee nieuwe opleidingen aan op de campus Kortrijk, waar zowat 600 studenten les volgen. Dat heeft de Raad van Bestuur van de universiteit vrijdagmiddag beslist.

Met de belissing gaat een investering van zowat 16 miljoen euro in de regio Kortrijk gepaard. Het gaat om de aankoop van gronden, de bouw van het onderzoeks- en expertisecentrum VEG-i-TEC, de renovatie van laboratoria en de opstart van de nieuwe afstudeerrichtingen. Enkele bestaande richtingen worden gegroepeerd en anderen verhuizen naar de Campus Schoonmeersen in Gent.

“West-Vlaanderen is ons laboratorium voor samenwerking met bedrijven en andere kennisinstellingen”, zegt rector Rik Van de Walle. Het nieuwe aanbod is afgestemd op wat belangrijke economische spelers zoeken in jonge afgestudeerden. De universiteit wil zo meer West-Vlaamse jongeren bereiken, maar hoopt met het nieuwe aanbod ook studenten uit Vlaanderen en de rest van de wereld naar Kortrijk te lokken. Dat moet het aantal inschrijvingen aan de campus, dat de voorbije jaren tot onder de 600 is gezakt, opkrikken.

Ingenieurs zullen er leren om mechanische en elektronische componenten te integreren, zoals robots, cobots, 3D-printers en geautomatiseerde voertuigen

Vanaf volgend academiejaar kunnen studenten in Kortrijk kiezen voor de nieuwe opleidingen ‘machineproductie-automatisering’. Zo speelt de universiteit in op de komst van het strategische onderzoekscentrum voor de maakindustrie, Flanders Make, in Kortrijk. Ingenieurs zullen er leren om mechanische en elektronische componenten te integreren, zoals robots, cobots, 3D-printers en geautomatiseerde voertuigen.

Vanaf 2019 bouwt de UGent Campus Kortrijk ook een nieuw onderzoekscentrum, VEG-i-TEC. Daar kunnen studenten zich inschrijven in de richting ‘circulaire bioprocestechnologie’. Die focust zich op de bewerkings- en verwerkingsprocessen van biologische grondstoffen tot levensmiddelen of biobrandstoffen. Er komen hoogtechnologische laboratoria rond de verwerking van groenten, aardappelen en de bijproducten ervan.

De richting ‘Industrieel ontwerpen’ blijft bestaan. Daar leren studenten innovatieve projecten opzetten in bedrijven. De campus kreeg recent nog het UNESCO Creative Cities Network (UCCN)-label voor haar ‘jarenlange traditie van creativiteit, innovatie en ondernemerschap’. De Universiteit Gent wil dan ook niet raken aan de studierichting.

Studenten kunnen zich vanaf volgend academiejaar inschrijven in de nieuwe richtingen. Voor studenten die de bestaande richtingen volgen, worden overgangsmaatregelen voorzien.

(BELGA – foto JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier