UGent richt leerstoel Etienne Vermeersch op met Maarten Boudry als eerste vormgever

Redactie KW

De Gentse universiteit richt een “interfacultaire leerstoel Etienne Vermeersch” op en kiest filosoof Maarten Boudry uit Roeselare als eerste leerstoelhouder voor een periode van vier jaar. “Vermeersch hield van rationeel onderbouwde meningsverschillen en van het open debat en het is vanuit die optiek dat ik de leerstoel vorm wil geven”, zegt Boudry.

De universiteit start met de leerstoel omdat het de intellectuele nalatenschap van professor Vermeersch uit Brugge, die op 18 januari overleed, in ere wil houden. “Etienne Vermeersch was een volstrekt onafhankelijke denker, die er niet voor terugdeinsde om gevoelige onderwerpen aan te snijden of controversiële standpunten in te nemen, op voorwaarde dat hij die ‘grondig had bestudeerd'”, aldus de Gentse rector Rik Van de Walle. “Het beoogde profiel van de leerstoelhouder was dan ook iemand die, geheel in de geest van Etienne Vermeersch, de controverse niet schuwt maar daarbij steeds op een rationele en wetenschappelijk verantwoorde manier te werk gaat. Maarten Boudry voldoet perfect aan deze omschrijving.”

De leerstoelhouder zal onder meer een openingscollege voor nieuwe studenten uit alle faculteiten verzorgen, aan het begin van elk academiejaar. Het is de bedoeling dat de studenten kennismaken met de wetenschappelijke methode, het belang van kritisch denken en de plaats van wetenschap in de samenleving, meldt de UGent. Jaarlijks zal rond de sterfdatum van Vermeersch een groot debat georganiseerd worden over een “heet hangijzer, dat zich op het kruispunt bevindt van wetenschap en samenleving”. Er worden ook vier lezingen per jaar georganiseerd over onderwerpen als bio-ethiek, ecologie en klimaat, artificiële intelligentie, levensbeschouwing en maatschappij, scepticisme of pseudowetenschap.

Dit is een bijzonder grote eer“, zegt Boudry. “Ik heb altijd veel bewondering gehad voor Etienne Vermeersch en die bewondering is alleen maar gegroeid van zodra ik hem beter leerde kennen. Ik ben blij dat ik hem een vriend mocht noemen. Het is niet de bedoeling dat ik als leerstoelhouder een soort ‘vervanger’ van Etienne ga worden of zijn postume spreekbuis. Dat zou hij zelf ook niet gewild hebben. Van blinde devotie of gedweep hield hij niet. Wel van rationeel onderbouwde meningsverschillen en van het open debat en het is ook vanuit die optiek dat ik de leerstoel vorm wil geven. Ik denk dat dat de beste manier is om hem eer te betonen.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier