Twee nieuwe meesters in het vijfde leerjaar van De Beukennoot

Davy Dewaele en Jelle Wouters zijn blij dat het schooljaar weer zo normaal mogelijk van start is gegaan. © GV
Redactie KW

In Vrije Basisschool (VBS) De Beukennoot in Vichte zijn er op 1 september twee nieuwe meesters gestart in het vijfde leerjaar. Niet dat ze de enige mannelijke onderwijzers zijn op de vroegere gemeenteschool, maar wel de enige voltijdse mannelijke leerkrachten én komende van een andere school.

Dat rekenen hun lievelingsvak is, het sinds de lagere school al vaststond dat ze leerkracht wilden worden, ze de lerarenopleiding volgden aan het Katho in Tielt en dat ze houden van structuur, hebben ze alvast gemeen.

Jelle Wouters (33), woonachtig in Moen, was de laatste elf jaar leerkracht in het vijfde leerjaar in de gemeentelijke basisschool in Kooigem. Door een aantal veranderingen daar maakte hij de keuze om andere oorden op te zoeken. “Lesgeven in de bovenbouw van het basisonderwijs heeft me altijd het meest aangesproken, vandaar dat ik me kandidaat stelde in Vichte”, vertelt Jelle. “Toen ik in het zesde leerjaar zat, wist ik al dat ik leerkracht wilde worden. Door mijn toenmalige leerkracht Rik Devos bezig te zien en te horen in VBS Gullegem werd het vuur in mij aangewakkerd. Ik wilde ook kunnen wat hij deed: kinderen begeleiden in het zelfstandig worden, schitterend vertellen en hen veel bijbrengen.”

Doordachte keuzes

Jelle heeft twee kinderen, Milan (6) en Seppe (3), die opgroeien in een onderwijsnest. “Mijn vrouw Lynn Van de Velde geeft ook les. Onderwijs is voor mij kinderen vooruit willen helpen. Als leerkracht doe ik dat door doordachte keuzes te maken. Ook de rol van het team is hierin belangrijk. Directeur Tine Temmerman heeft de organisatie ‘Twee in één’ ingeschakeld, die ons als team zal coachen om een doorleefde visie en een pedagogisch project uit te werken. Wat mij typeert als leraar is dat ik vrij geduldig en gestructureerd ben. Plannen doe ik niet te ver vooruit en ik bekijk het graag dag per dag. In mijn vrije tijd lees ik graag boeken van Aspe en Deflo, speel ik basket op recreatief niveau in Zwevegem en verken ik graag de eigen streek en buurlanden. Ik kijk ernaar uit om de klas te doen draaien en voel me alleszins gesteund door meester Davy, die al vertrouwd is met de verschillende methodes die in De Beukennoot gebruikt worden.”

Onderwijs is voor mij kinderen vooruit willen helpen – Jelle Wouters

Ingooigemnaar Davy Dewaele (46) startte zijn loopbaan in 1995, waarin hij twee interims onder het schoolbestuur VIKT deed. Daarna gaf hij een jaar les in de VBS op de Heirweg. Sep Vanmarcke was toen een van zijn leerlingen in het vierde leerjaar. Daarna deed hij een jaar het tweede leerjaar en zes jaar het eerste leerjaar in de VBS in Vichte en vervolgens 15 jaar het vijfde leerjaar in Ingooigem. “Door de herstructurering ben ik verhuisd van de school van Ingooigem naar Vichte om ook nog mijn werk als gemeenteraadslid te kunnen voortzetten”, zegt Davy. “Mijn vrouw, Vicky Debue, geeft les in de kleuterschool in VB Vichte en mijn twee kinderen, Cato (18) en Arthur (16), zitten al in het middelbaar. We vinden het belangrijk dat we elk onze eigen werkplek hebben, zodat we onze eigen collega’s en ons verhaal hebben als we thuis komen.”

Het is geen gemakkelijke beslissing geweest om de school in Ingooigem achter zich te laten. “Maar nu ik die beslissing genomen heb, ga ik honderd procent voor het lesgeven in Vichte”, weet Davy nog. “Ik ben iemand die van nature een groot engagement aangaat tegenover de organisatie waarvoor ik werk. Ik betrap mezelf er nu ook weer op dat ik graag meedenk en zaken op mij neem zoals bijvoorbeeld de Facebookpagina van de school updaten. Als leerkracht kies ik voor een gezonde balans tussen leren en leven. Kennis overdragen is één zaak, maar het zorgen voor een gemoedelijke sfeer, een positieve band met de kinderen en het aanleren van sociale vaardigheden vind ik even belangrijk.”

Goede mix

“In mijn vrije tijd ben ik actief in het verenigingsleven in mijn dorp en ben ik sterk betrokken bij de werking van de gemeente. Dat vertaalt zich in een positief politiek engagement bij CD&V-Eendracht. Sportief kan je mij niet noemen, maar mijn vrouw heeft me kunnen overhalen om met de elektrische fiets naar school te komen, zo’n 4,5 kilometer enkel. Ik maak niet zoveel onderscheid tussen mannelijke of vrouwelijke leerkrachten, maar een goede mix is gezond. Structuur en orde, duidelijke afspraken en ‘streng maar rechtvaardig’ typeren mij. Ik zie het komende schooljaar positief tegemoet! Ook de kinderen hebben er deugd van dat het schoolse leven weer volledig opgestart is en ze opnieuw onder leeftijdsgenoten zitten”, besluit Davy.

(GV)