Twee grootste West-Vlaamse centra voor volwassenenonderwijs fusioneren

Het beleidsteam met v.l.n.r. Dirk Poppe, Caëlle Seynhaeve, Isabel Doom, Natalie Verstaen, Geert Oppeel, Alg. Directeur Diter Den Baes en daarnaast staat directeur avondschool Patrick Vermaut. Op de bank zitten v.l.n.r. Dorine Degrande, directeur CVO Scala Emmy Leleu en MIeke Lapauw van communicatie en marketing. Els JOnckheere en Luc Blauwet ontbreken op de foto. © EDB
Redactie KW

Twee van de grootste centra voor volwassenenonderwijs in West-Vlaanderen fusioneren. CVO 3 Hofsteden die in de regio Zuid- en Midden-West-Vlaanderen gesitueerd is en CVO De Avondschool uit regio Noord- en Midden-West-Vlaanderen worden samen CVO Scala.

CVO Scala vormt het grootste centrum voor volwassenenonderwijs in West-Vlaanderen met meer dan 15.000 unieke cursisten en ruim 300 personeelsleden op meer dan 50 lesplaatsen, waarvan de grootste in Oostende, Torhout, Koekelare, Tielt, Roeselare, Izegem, Menen, Kortrijk en Zwevegem liggen. “We trekken mooi een as tussen het noorden en het zuiden van onze provincie”, stelt directeur Diter Den Baes. De hoofdzetel van CVO Scala ligt in Roeselare, waar ook de hoofdzetel van GO-scholengroep Mandel en Leie gelegen is.

Schaalvergroting

De aanleiding van de fusie zijn de nieuwe rationalisatienormen voor het avondonderwijs. “We streven naar één uniforme werking. Het is met de fusie niet de bedoeling dat we schrappen in opleidingen of in vestigingsplaatsen. De schaalvergroting van ons CVO biedt een meerwaarde om nog beter onderwijs te organiseren. We werken ook samen met partners zoals de VDAB en staan open voor digitalisering in de klas en thuis. We bieden bij elke cursus de mogelijkheid om thuis te oefenen. We zijn een van de pioniers in België om wereldwijd advies te geven over digitalisering.”

Ruim aanbod aan opleidingen

Naast het klassieke aanbod van talen en ICT is er ook een ruim aanbod aan opleidingen in de harde en zachte sector en ook Nederlands voor anderstaligen zit volgens Diter sterk in de lift, net zoals de opleiding in fietstechniek. “We bieden ook tweedekansonderwijs met zowel een theoretische vorming en een praktische aanvulling als beroepsopleidingen waarmee je je diploma secundair onderwijs kan halen.”

Er zijn ook een aantal niche-opleidingen zoals apotheekassistent en opleidingen in de maritieme sector. Enkele opleidingen kunnen ook op afstand gevolgd worden van thuis, mits het volgen van enkele contactlessen. De duur van de opleiding hangt af van wat je volgt. Er zijn korte cursussen van twintig lestijden, maar er zijn ook jaarcursussen. Opleidingen op maat en op de werkplaats kunnen ook. In Oostende neemt CVO Scala voor de opleidingen kok, hulpkok, bakker, bier- en wijnkenner haar intrek in de nieuw gebouwde hotelschool Foodbox.

De richtprijs voor een opleiding bij CVO Scala is 1,50 euro per lestijd. “Er zijn echter verschillende kortingen mogelijk. Zo zijn attesten van OCMW of VDAB en opleidingscheques er enkele van.” Inschrijven kan tot 1/3 van de lestijden voorbij is, maar om organisatorische redenen is het best om zo snel mogelijk in te schrijven.

Op donderdag 29 augustus is er van 16 tot 20 uur een infoavond in Kortrijk, Menen, Tielt en Oostende en op zaterdag 31 augustus is er een infomoment van 9 tot 13 uur in Zwevegem, Izegem en Oostende.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier