Trends in hoger onderwijs: zachte sectoren en afstandsonderwijs doen het goed

© Maxime Petit
Hannes Hosten

Ook in de West-Vlaamse hogescholen noteren voor volgend academiejaar een stijgend aantal inschrijvingen voor verpleegkunde en andere ‘zachte’ richtingen. Vives signaleert ook dat de afstandsopleidingen het uitzonderlijk goed doen.

Vives spreekt van een stijging van het aantal verpleegkundestudenten in Brugge, Roeselare en Kortrijk met 20 procent.Ook bij de Hogeschool West-Vlaanderen is er een lichte stijging van het aantal verpleegkundestudenten, maar daar stijgt de richting biomedische laboratoriumtechnologie (laborant) veel sterker. Heel wat verpleegkundestudenten zijn mensen die vroeger een andere job uitoefenden, maar werkloos zijn geworden en zich nu omscholen. Zo ook Liselot Decruyenaere, wiens verhaal je hier leest.

In het studiegebied sociaal-agogisch werk (Kortrijk) heeft Vives 11 procent meer studenten, met als uitschieter toegepaste psychologie met 30 procent nieuwe inschrijvingen. “Het thema van psychosociaal welbevinden blijft raken”, zegt woordvoerder Frank Devos van Vives. “Maatschappelijke veiligheid is ook een sterke stijger, mogelijk als gevolg van de onveiligheidsgevoelens veroorzaakt door covid.”

In het studiegebied onderwijs (Kortrijk, Torhout en Brugge) ziet Vives een stijging van rond de 15 procent, met een lichte stijging van de opleiding kleuteronderwijs en een sterke stijging van de studenten lager en secundair onderwijs. “De stijgende trend, die vorig jaar ingezet is, lijkt door te zetten”, luidt het. “Het belang van goed onderwijs is, ook tijdens de coronaperiode, breed ervaren. De vrijwillige inzet van vele van onze studenten om scholen te ondersteunen tijdens corona, spreekt de nieuwe generatie jongeren aan.”

In economisch moeilijke tijden kiezen de studenten minder vaak voor de ‘hardere’ sectoren en vaker voor de ‘zachte’ sectoren. Dat is een constante”, weet Frank Devos. Hetzelfde is te horen bij Howest. Naast verpleegkunde en biomedische laboratiumtechnologie groeien daar ook de opleidingen toegepaste psychologie, sport en bewegen en toegepaste gezondheidswetenschappen. “Dus samengevat; heel de pijler mens en welzijn doet het goed”, zegt directeur onderwijs en internationalisering Frederik D’hulster.

Meer studenten eventmanagement

Misschien verrassend is in coronatijden dat we ook een stijging noteren in de opleiding eventmanagement“, vervolgt Frank Devos. “Toerisme gaat er wel wat op achteruit, maar dat is altijd fluctuerend. Ik denk dat jonge mensen ervan uitgaan dat covid een tijdelijk verhaal is en ooit wel eens zal stoppen. Ze laten daar hun studiekeuze niet van afhangen.”

Toerisme doet het ook zwakker bij Howest, wat mogelijk toch wijst op enige invloed van corona.

Bij Vives zijn er verder grote stijgingen van de opleiding agro- en biotechnologie (+42 procent) en voedings- en dieetkunde (+ 81 procent). Ook de opleidingen elektronica, ict en zorgtechnologie en opleidingen op het vlak van mobiliteit (luchtvaart en drones, autotechnologie, voertuigtechnieken) doen het goed.

Afstandsonderwijs in de lift

Over het algemeen valt ook de toenemende interesse voor opleidingen op afstand op“, zegt Frank Devos. “Vives is marktleider in Vlaanderen in afstandsonderwijs, met 2.500 studenten in 35 bachelor-afstudeerrichtingen in alle studiegebieden. Er komen elk jaar opleidingen bij. Het is logisch dat mensen hier in coronatijden interesse voor hebben. Het grootste deel van de afstandsstudenten zijn mensen die de studies combineren met werk en/of gezin, en die zich door de moeilijke economische periode willen heroriënteren of hun ontslag kregen. In het studiegebied sociaal-agogisch werk zijn er 76 procent meer studenten ingeschreven voor afstandsopleidingen. De opleiding toegepaste psychologie bijvoorbeeld noteert 50 procent meer studenten.”

Bij Howest trekt de opleiding digital arts & entertainment al even veel internationale studenten als vorig jaar. Die internationale opleiding wordt in het Engels aangeboden. Wellicht profiteert de opleiding in Kortrijk ervan dat de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, toch de koplopers in deze branche, door de coronacrisis als minder veilig worden aanzien.

Hotelschool Koksijde verwacht meer inschrijvingen

In het secundair onderwijs verwacht Hotelschool Ter Duinen in Koksijde een stijging van het aantal leerlingen. Opvallend, want het coronavirus heeft toch net in de horeca lelijk huis gehouden. “Vandaag hebben we al even veel inschrijvingen als vorig jaar”, zegt directeur Peter Verbeke. “En het is nog elf dagen. Ik verwacht dus dat we boven ons leerlingenaantal van vorig jaar zullen gaan.”

Uiteraard heb ik gevreesd dat ons aantal inschrijvingen zou dalen”, bekent Peter Verbeke. “In april, mei was het een ramp in de horeca, alles was gesloten. Maar blijkbaar laten jonge mensen hun studiekeuze niet direct afhangen van het toekomstperspectief. Ze doen iets graag en later zien ze dan wel. Tegen dat ze afstuderen, kan de situatie heel anders zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier