Torhout investeert 275.000 euro in stedelijke kinderboerderij

De succesvolle Plattelandsdag van vorige zondag bewees nog een keer het nut van investeren in de stedelijke kinderboerderij. © Foto JS
Johan Sabbe

Maandagavond heeft de Torhoutse gemeenteraad groen licht gegeven voor het grondig verbouwen van de schuur van de stedelijke kinderboerderij. Het gaat om een niet geringe investering van 275.000 euro. Er worden polyvalente ruimten gecreëerd en energiebesparende ingrepen uitgevoerd.

Iedereen in de raad bleek het erover eens te zijn dat de kinderboerderij een waardevol initiatief is, dat de nodige steun verdient. Dat is ooit anders geweest, want in vervlogen tijden – vooral in de beginperiode kort na de start dertig jaar geleden – werd de werking door de oppositie serieus onder vuur genomen.

Verbouwingsdossier sleept al bijna tien jaar aan

Vorige zondag, tijdens de druk bijgewoonde Plattelandsdag op het domein, bleek het succes van de kinderboerderij nog maar eens. Het was er bij momenten op de koppen lopen voor het gevarieerde programma met centraal de boerderijdieren en het landelijke leven.

Veerle Callebert is precies tien jaar coördinator van de kinderboerderij en kort na haar aantreden werd het dossier opgestart om de schuur te verbouwen. Problemen met het toekennen van de stedenbouwkundige vergunning en het aanslepen van het uittekenen van de plannen leidden er echter toe dat het project almaar uitgesteld werd. Maar nu kan het ombouwen van de schuur tot polyvalente ruimten dan toch starten. Dat is niets te vroeg, want de schuur is momenteel maar beperkt bruikbaar, onder andere omdat ze moeilijk te verwarmen valt en de brandveiligheid niet op punt staat.

Ook voor verenigingen en privéfeesten beschikbaar

Op de gelijkvloerse verdieping van de schuur wordt er een grote ruimte gecreëerd met een glazen schuifdeur achter de poort om meer lichtinval te krijgen. Op de bovenverdieping komen er twee leslokalen. Daar zullen dakramen voor extra lichtinval zorgen. In elk van de drie ruimten is er een keuken voorzien. Eenmaal de leslokalen in gebruik zijn, zal de huidige klascontainer, die naast de cafetaria de omgeving ontsiert, verdwijnen.

De lokalen in de schuur zullen dienst doen voor pedagogische activiteiten en kampen, maar kunnen ‘s avonds en in de weekends ook gehuurd worden door verenigingen en zelfs voor privéfeesten, zoals communievieringen, babyborrels en noem maar op. De omgebouwde schuur zal op die manier zeven dagen op de zeven inzetbaar zijn. Niet onbelangrijk: er is een afsluitbare doorgang voorzien tussen de schuur en de aangrenzende cafetaria. Er zal ook extra parking bij het domein gerealiseerd worden én een overdekte fietsenstalling.

N-VA vindt oorsprong van het geld niet correct

“We investeren met dit project nadrukkelijk in groene energie en hebben bewust gekozen voor zonnepanelen”, aldus schepen van Landbouw Hans Blomme (CD&V). “Dat is ecologisch een interessante keuze, plus: voor de bezoekers van de kinderboerderij hebben de zonnepanelen een didactische waarde. Ook pakken we de slecht geïsoleerde cafetaria aan, voorzien de ramen van dubbele beglazing en zorgen voor nieuwe, energiezuinige verwarming.”

215.000 euro van de totale kostprijs van 275.000 euro haalt de stad uit een budget dat puur bestemd is voor investeringen in duurzame energie en dat vond Jurgen Claus (N-VA) niet kunnen. “We zijn met onze partij zeker niet tegen het verbouwen van de schuur, maar het stadsbestuur moet eerlijk zijn over waar het geld vandaan komt”, zei hij. “Vertel ons niet dat 80% van de kostprijs toegeschreven kan worden aan energiebesparende maatregelen. Dat is totaal overtrokken en onjuist. U neemt een loopje met de werkelijkheid.”

Bij de stemming over het project onthield N-VA zich. De rest van de gemeenteraad keurde het punt goed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier