Toelatingsexamen voor artsen in Izegems College

De jongeren konden dit jaar het toelatingsexamen voor arts in eigen streek afleggen. © VADU
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Het nieuwe schooljaar is nog niet begonnen en toch zaten er dinsdag al studenten op de schoolbanken in Prizma Campus College in Izegem. De middelbare school was dinsdag één van de ruim honderd locaties in Vlaanderen waar jongeren hun toelatingsexamen voor arts konden afleggen. Door de coronacrisis moesten er aparte bubbels gevormd worden.

Normaal vindt het toelatingsexamen voor artsen elk jaar op één grote locatie in Brussel plaats. “Dat is dan een expo- of beurshal”, zegt directrice Ann Manhaeve van Prizma Campus College. “Daar komen dan rond de 5.000 studenten op af, maar in coronatijden is dat uiteraard niet mogelijk.”

“Daarom tekenden wij in op een oproep om onze school ter beschikking te stellen voor studenten uit de streek die het examen willen afleggen. Dinsdag konden veertig leerlingen voor het eerst een onlinetest invullen in twee lokalen die we ter beschikking stelden.”

Minder stress

De studenten konden de testlocatie dicht bij huis alvast smaken. Emma Plancke (20) uit Ardooie had alvast minder zenuwen. “Vorig jaar nam ik al eens deel, maar raakte ik er niet door”, vertelt ze. “Toen moest ik om zes uur uit bed om tijdig in Brussel te raken en dat brengt natuurlijk stress met zich mee. Door het examen in eigen streek te kunnen afleggen, ben ik alvast rustiger en hopelijk helpt dat bij de resultaten.”

De directrice treedt haar bij. “Mijn twee kinderen hebben indertijd ook aan dit examen deelgenomen en toen hebben we zelfs een nacht in een hotel in Brussel moeten boeken om zeker op tijd te zijn”, zegt ze. “Terwijl deze methode in mijn ogen beter is. Je neemt heel wat onrust bij de leerlingen weg en ze kunnen zich puur op hun examen focussen.”

Ook in Heule en Waregem

Ook Spes Nostra in Heule en het college in Waregem vormden dinsdag het decor voor het toelatingsexamen voor artsen. “Er zijn ook zes leerlingen die hier afgestudeerd zijn die aan het examen deelnemen, maar om hen geen ‘thuisvoordeel’ te geven, moesten zij hun examen op een andere locatie afleggen”, besluit de directrice.

Het toelatingsexamen blijft evenwel moeilijk. Minder dan de helft van de deelnemers slaagt elk jaar. Begin september zijn de resultaten bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier