Tijl en Eva van Guldensporencollege campus Kaai halen drie keer finale van taalwedstrijden

Leerkracht Rudy Cruyt met de finalisten Eva Van der Vennet en Tijl Robensyn. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Tijl Robensyn en Eva Van der Vennet uit het Guldensporencollege campus Kaai haalden samen drie finaleplaatsen op de taalwedstrijden van KU Leuven.

Tijl won in de taalwedstrijd voor Engels op 350 deelnemers. In de taalwedstrijd Nederlands haalde hij ook een eerste plaats en daar werd Eva derde. Het frappante aan het hele verhaal is dat zowel voor Tijl als voor Eva de moedertaal niet Nederlands is. Tijls mama spreekt Frans en Eva’s mama Russisch. Hun vaders zijn wel Vlamingen.

Gevatte antwoorden

Rudy Cruyt is leerkracht Nederlands/Engels en probeert de leerlingen van het zesde jaar te stimuleren om aan taalwedstrijden deel te nemen. Er namen 30 leerlingen van onze school deel met één of twee talen. “De eerste ronde was in februari. Voor Engels ging men daar van 350 deelnemers naar 10 finalisten. Voor Nederlands schreven 150 deelnemers in.

In de finale moesten de leerlingen een uiteenzetting over een bepaald thema geven. Door de coronamaatregelen kon dit niet op verplaatsing gebeuren, maar mocht er een filmpje ingestuurd worden. Daarop volgde een vragenronde. “Voor Tijl gaf die vragenronde de doorslag met spontane en gevatte antwoorden.” Rudy weet dat het bijna nooit gebeurt dat één leerling voor twee verschillende talen eerste wordt.

“Voor mijn opa”

Waarom neemt Eva Van der Vennet deel aan de wedstrijd? “Voor een goedkeurend lachje van mijn grootvader”, antwoordt de Kuurnse. Eva zit in het zesde jaar Latijn-Wetenschappen. “Wetenschappen volg ik voor de uitdaging en taal blijft mijn thuis. Daar kan ik het gemakkelijkst mee overweg”, zegt ze. In haar vrije tijd leest en schrijft ze veel en tekenen doet ze ook af en toe. “Dat heb ik herontdekt tijdens de coronaperiode.”

Eva werkt ook in de Burger King in Kuurne. Volgend jaar wil ze geneeskunde studeren. “Filosofie is mijn plan B”, zegt ze. Haar toekomst heeft ze al uitgestippeld. “Op een dag werd ik wakker en was ik vastbesloten om naar het Verenigd Koninkrijk te gaan. Ik wil er psychiater worden en daarnaast als auteur aan de slag gaan. Als het niet lukt als psychiater, zie ik mezelf als een schamel auteurtje in een kamer met een blik bonen.”

Geen Frans uit rebellie

Tijl Robensyn studeert Grieks-Wiskunde. “Mijn broer Tim won enkele jaren geleden de taalwedstrijd in het Frans en ook mijn mama spreekt Frans, dus uit pure rebellie nam ik dan deel in de wedstrijd voor Nederlands en Engels”, lacht hij. Tijl wou een zo breed mogelijke richting volgen en liet één van zijn klassieke talen vallen. “Daar heb ik nu spijt van, ik doe niet zo graag wiskunde”, zegt hij. Volgend jaar gaat hij filosofie in combinatie met geschiedenis studeren. Tijl woont in Zwevegem en gaat er naar de kunstacademie. Hij speelt saxofoon in een aantal orkesten. Aan de kunstacademie in Zwevegem leerde hij zijn presentatievaardigheden. Hij speelt ook toneel en was op school bezig met het kunstproject Biz’Art, tot corona roet in het eten gooide.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier