(Tijdelijk) nieuwe straatnamen in Langemark

Op de foto zien we de leerlingen met hun leraars Johan Vanlouwe en Peter Peene. Ze verwijzen naar het nieuwe straatnaambord 'Malalastraat' bij het bordje van de Zonnebekestraat. (Foto RB)
Redactie KW

Vier straten in Langemark krijgen – tijdelijk – een nieuwe naam. Dat gebeurt in de aanloop naar het grote vredesweekend ’24 uur Wakker voor Vrede’ op 3 en 4 november. Op vrijdag 5 oktober – Dag van de Leerkracht – doopten de zesdeklassers van Vrije Basisschool Langemark hun straat om tot ‘Malalastraat’.

‘Eén kind, één leraar, één boek kunnen de wereld veranderen.’ Met die woorden strijdt de Afghaanse Malala Yousafzai voor het recht op onderwijs voor elk kind wereldwijd. Omdat ze als meisje naar school bleef gaan, ondanks een verbod, werd ze door de Taliban neergeschoten, maar ze overleefde. Sindsdien voert ze haar strijd vanuit Groot-Brittannië. Ze werd bekroond met de Nobelprijs voor de Vrede. Dat de Zonnebekestraat – waar de Vrije Basisschool gevestigd is – omgedoopt wordt tot ‘Malalastraat’ is dan ook geen toeval. Nog twee straten en het Marktplein zullen tot 4 november ook een andere naam krijgen.

Universele Verklaring van de Rechten van de Mens

50 jaar geleden werd Martin Luther King vermoord. Hij is een icoon van de strijd voor gelijke rechten. Zijn legendarische speech ‘I have a dream’ blijft inspireren. Niet toevallig dus dat hij met een straatnaam geëerd wordt. De Klerkenstraat wordt omgedoopt tot Martin Luther King-straat. In 2018 vieren we ook de 70ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, een mijlpaal in de evolutie naar een rechtvaardiger en vreedzamer wereld. De Kasteelstraat zal de komende weken Mensenrechtenstraat heten, en het Marktplein ten slotte wordt het Plein van de Wakkere Vrede, met een knipoog naar het Chinese Plein, waar in 1989 vreedzaam protest van studenten en arbeiders bloedig onderdrukt werd. Op vrijdag 5 oktober om 14 uur huldigden de zesdeklassers, hun meester Johan en directeur Danny tijdens een korte ceremonie het nieuwe straatnaambord ‘Malalastraat’ in. Het was trouwens die dag ook de Dag van de Leraar.

(RB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier