Tieltse logopediste Emmelie Eelbode ontwikkelt nieuw rekenspel ‘De Piratenschat’

Logopediste Emmelie Eelbode speelt haar nieuw rekenspel 'De Piratenschat' met haar kinderen. © foto TV
Redactie KW

Logopediste Emmelie Eelbode (35) uit Tielt ontwikkelde een rekenspel voor kinderen van het tweede leerjaar, met als doel hen spelenderwijs te leren rekenen. Het spel is zowel bedoeld voor de kinderen thuis als op de schoolbanken.

Almaar meer leerkrachten gebruiken speltechnieken om kinderen en zelfs jongeren leerstof aan te leren. Het spelonderwijs kent al enkele jaren een opmars en oogst succes bij de leerkrachten en de leerlingen. Emmelie verkoopt ondertussen al tien jaar reken- en taalspelletjes. Met haar gloednieuw spel ‘De Piratenschat’ brengt ze voor het eerst zelf een rekenspel op de markt.

“Sinds 2006 werk ik als zelfstandig logopediste. Zelf heb ik altijd veel spelletjes gespeeld en tien jaar geleden richtte ik ‘De Speelbode’ op, een winkeltje waarbij ik educatieve spelen van andere spelontwikkelaars aanbood. Ik richtte me vooral tot scholen en andere logopedisten. Ondertussen is De Speelbode overgeschakeld naar een webshop en kan ik toch al rekenen op heel wat naambekendheid bij logopedisten en scholen in België en Nederland”, zegt Emmelie.

Hoe sneller we een leerprobleem kunnen opsporen en aanpakken, hoe meer kans op succes

Ze behandelt kinderen met taal-, articulatie- en leerstoornissen en kinderen met foutief mondgedrag. “Wat veel mensen niet weten, is dat logopedisten ook kinderen met rekenproblemen behandelen,” verduidelijkt Emmelie. “Vaak is er bij rekenstoornissen een onderliggend taalprobleem. Idealiter wordt eerst het taalprobleem aangepakt. Daarom is het belangrijk voor ouders en scholen dat ze tijdig de weg naar ons vinden.”

“Hoe sneller wij een leerprobleem kunnen opsporen en aanpakken, hoe meer kans op succes. Sommige kinderen hebben voldoende aan verschillende sessies, terwijl anderen jarenlange begeleiding krijgen.”

Tussentitel tussentitel

Ondanks het grote aanbod aan rekenspelletjes, vond Emmelie onvoldoende spellen die goed opgebouwd en leuk zijn, waarmee ze kinderen met rekenproblemen kon helpen. Daarom besloot ze zelf een rekenspel te ontwikkelen. “Er zijn heel wat rekenspelletjes in omloop, maar de meeste van die spellen zijn niet geschikt voor kinderen met leerproblemen. Ik werkte een spel uit dat bruikbaar is voor alle kinderen.”

“De Piratenschat is een eenvoudig kaartspel. De kinderen moeten sommen oplossen om de piratenschat te vinden. Wie als eerste de schat vindt, wint het spel. Het kaartspel is ontwikkeld om op een speelse manier sommen tot 100 te automatiseren. De spelers kunnen zelf bepalen welke sommen ze oefenen. Met het zelfcontrolesysteem kan je zowel onder begeleiding als zelfstandig oefenen. Thuis, in de klas of tijdens een therapie.”

Het voelt voor de kinderen echt als een spel aan. Ze hebben bijna niet door dat ze eigenlijk ook aan het oefenen zijn

Emmelie, zelf mama van drie kinderen, testte het spel al even uit. “Mijn kinderen zijn er alvast fan van. Het spelletje duurt ongeveer vijf à tien minuten en kan met twee tot vier spelers gespeeld worden. Het voelt voor de kinderen echt als een spel aan. Ze hebben bijna niet door dat ze eigenlijk ook aan het oefenen zijn.”

“Ik hoop dat heel wat logopedisten mijn spel zullen gebruiken om op een speelse manier sommen te automatiseren. Ik ben overtuigd dat het spel een hulpmiddel kan zijn voor therapie. Het spel is eenvoudig thuis of op school te spelen. Iedereen met kinderen uit het tweede leerjaar kan het spel kopen en spelen”, besluit Emmelie.

Het spel bestellen via www.despeelbode.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier